Mechanical Operations Questions and Answers – Comparison of Pressure and Vacuum Filter

«
»

This set of Mechanical Operations Questions and Answers for Entrance exams focuses on “Comparison of Pressure and Vacuum Filter”.

1. What does the following represents?
Y = 1- e-ct
a) Yielding
b) Fraction of samples
c) Mixing form
d) Can’t be specified
View Answer

Answer: b
Explanation: If Y is the fraction of the samples containing the two materials in approximately the proportion in the whole mix.

advertisement

2. What is the speed of an impact wheel?
a) 1750 rpm
b) 3500 rpm
c) 1750 or 3500 rpm
d) Can’t be predicted
View Answer

Answer: c
Explanation: These disc turn at 1750 rpm for easy materials and 3500 rpm for materials that are hard to mix.

3. For a completely random mixture, the following equation gives ________
mechanical-operations-questions-answers-entrance-exams-q3
a) Mean deviation
b) Mean path
c) Standard path
d) Standard deviation
View Answer

Answer: d
Explanation: This equation implies for any given size of spot sample there is a theoretical standard deviation for a completely random mixture.

4. What does the below equation represent?
mechanical-operations-questions-answers-entrance-exams-q4
a) Rate of increase
b) Rate of mixing
c) Rate of decrease
d) Rate constant
View Answer

Answer: b
Explanation: It is found that for short mixing times, the rate of change if Is is a measure of how far mixing proceed towards equilibrium.

5. Fine powders that have flow characteristics, when agitated tend to ________
a) Settle
b) Float
c) Sink
d) Absorb
View Answer

Answer: a
Explanation: Fine powders, that have flow characteristics similar to a liquid when agitated, tend to settle to a very difficult flow condition when settled.
advertisement

6. Bulk solids can be stored either _________
a) Loose
b) Stacked
c) Loose or Stacked
d) Not specific orientation
View Answer

Answer: c
Explanation: Bulk solids can be stored either loose or contained. Loose storage is mainly held in stockpiles, but since stockpiles are rather infrequent in Chemical Engineering.

7. Any bulk solid is made up of _________
a) Two
b) Three
c) Two or more
d) Three or more
View Answer

Answer: c
Explanation: Any bulk solid is made up of two or more phases, the most prominent of which is the disperse solids phase, the other phases are the interstitial fluid.

8. The elongation factor is given as ________
a) a/b
b) b/a
c) 2a/b
d) 2b/a
View Answer

Answer: a
Explanation: If we assume that a and b are the sides of this smallest rectangle, A is the actual projected area then, the elongation factor is a/b.

9. The bulkiness is given as
a) b/a
b) A/a.b
c) b/A.a
d) A/a
View Answer

Answer: b
Explanation: A is the actual projected area of the inscribed profile and U is its actual perimeter, than the bulkiness is given as A/a.b.

10. If the fluid passes upwards, then pressure drop is _________
a) Increased
b) Degrades
c) Same
d) Can’t be specified
View Answer

Answer: c
Explanation: If the fluid passes upwards through the bed, the pressure drop will be same as for downward flow at low rates.
advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Mechanical Operations.

To practice all areas of Mechanical Operations for Entrance exams, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn