Mechanical Operations Questions and Answers – Action of Tumbling Mill

«
»

This set of Mechanical Operations Interview Questions and Answers for freshers focuses on “Action of Tumbling Mill”.

1. Which of the following is a standard screen?
a) Treybal screen
b) Tyler screen
c) McCabe screen
d) Camp screen
View Answer

Answer: b
Explanation: One of the most common set of screens is the Tyler screens, this is based on the 200 mesh screen with wire 0.021 inch.
advertisement

2. Two successive screens have a ratio of
a) 1:2
b) 1: √2
c) 1: √3
d) 2:3
View Answer

Answer: b
Explanation: The mesh is so adjusted that the size of opening in one screen is approximately twice the area of the opening i.e. that ratio of 1:√2.

3. The efficiency of the ideal screens are ___
a) Unity
b) Infinity
c) Zero
d) Can’t be determined
View Answer

Answer: a
Explanation: The effectiveness of the ideal screen is unity, these screens are not found in practice as they are totally imaginary.

4. Efficiency of actual screens is always _____
a) > 1
b) < 1
c) = 1
d) = 0
View Answer

Answer: b
Explanation: The effectiveness of the actual screen is always less than one, all screens available in the market are the actual screens.

5. Which of the following involves vibrations?
a) Ball mill
b) Roll mill
c) Grizzly screen
d) Hammer mill
View Answer

Answer: c
Explanation: Vibrating grizzlies are simply mounted on eccentrics so that entire assembly is given a back and forth movement or a positive circle throw.
advertisement

6. What is the angle of inclination of a gyrating screen?
a) 16 to 30
b) 15 to 20
c) 45 to 60
d) 60 to 90
View Answer

Answer: a
Explanation: The casing is inclined at an angle between 160 and 300 with the horizontal, the gyration while takes place vertical along the horizontal.

7. ____ should be the motor power for a standard gyrator.
a) 5 to 10 hp
b) 1 to 3 hp
c) 6 to 8 hp
d) 10 to 20 hp
View Answer

Answer: b
Explanation: One particular combination of feed generally gives maximum yield of the product that is 1 to 3 hp of motor power and 600 to 1800 r/min.

8. Which of the following operates on the slowest speed?
a) Gyrating screens
b) Tromells
c) Tumbler
d) Oscillating screen
View Answer

Answer: d
Explanation: These are characterized by low speed i.e. 300 to 400 rpm oscillation in a plane essentially parallel to the screen cloth.

9. All wet classifiers depend upon the difference in settling velocity of particles.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: All wet classifiers depend upon settling rate between coarse and fine or heavy or light gravity particles in the pool confined or a tank.

10. The particles which passes through a particular mesh size is called as ____
a) Oversized
b) Undersized
c) Exact
d) By-pass
View Answer

Answer: b
Explanation: In industrial screenings, the solids are dropped on a screening plate or surface, the particle which pass through openings are called undersized.
advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Mechanical Operations.

To practice all areas of Mechanical Operations for Interviews, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn