Mechanical Operations Questions and Answers – Cyclone Separators

«
»

This set of Mechanical Operations Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Cyclone Separators”.

1. What is the speed of a horizontal belt filter?
a) 0.05 m/s
b) 0.1 m/s
c) 0.5 m/s
d) 10 m/s
View Answer

Answer: a
Explanation: The speed of the belt is about 0.05 m/s and the distance over which slurry is applied is so adjusted to produce a suitable thickness.
advertisement

2. In liquid-liquid operations, centrifugal force is employed in
a) Settling
b) Filtration
c) Sedimentation
d) Both setting and filtration
View Answer

Answer: d
Explanation: In liquid-liquid operations, centrifugal force is employed in both settling and filtration, in both cases it replaces weaker force of gravity.

3. The prayon continuous filter, filters a surface of about ________
a) 1 to 20 m2
b) 2 to 40 m2
c) 30 to 40 m2
d) 100 to 150 m2
View Answer

Answer: b
Explanation: Prayon filter is made in five sizes providing filtering surfaces from about 2 to 40 m2 , it consists of a number of horizontal cells held in rotating frame.

4. Prayon filter has _______ percent of effective area.
a) 85
b) 48
c) 47
d) 50
View Answer

Answer: a
Explanation: A large filtering area, up to 85 percent of which is effective at any instant, low operating and maintenance cost and simple cloth replacement.

5. Any rotating machine in which centrifugal force is applied is called as _______
a) Mixer
b) Rotator
c) Centrifuge
d) Gravitate
View Answer

Answer: c
Explanation: Any rotating machine in which the centrifugal force is applied to achieve a phase separation is called as a centrifuge, it consists of a rotor bowl and a drive shaft.
advertisement

6. The following equation represents the _______
F=0.000341 WrN2
a) Magnitude of gravity
b) Magnitude of Centrifuge
c) Force of inertia
d) Force of tangent
View Answer

Answer: b
Explanation: Magnitude of centrifugal force is given by the above equation, where F is force developed in lb, W I sweight of rotating assembly and r is radius.

7. What does the following equation represents?

4.11*10-9 N2 Db2 ρm

a) Diameter of basket
b) Stress force
c) Force of inertia
d) Force of tangent
View Answer

Answer: b
Explanation: Stress (SS) in a centrifugal bowl is given by the above equation, where Db is the diameter of the bowl, N is the rotations and p is the density.

8. Calculate F, if weight of assembly is 100 lb. and 5 ft. in radius having 20 rpm speed?
a) 3.41
b) 5.21
c) 6.82
d) 2.323
View Answer

Answer: a
Explanation: As we know that F = 0.000341 WrN2 = 0.000341*100*5*20 = 3.41 lb.
advertisement

9. Calculate Ss, if Diameter is given as 10 inches and has 200 rpm also consider water as medium?
a) 0.005
b) 0.00822
c) 0.00026
d) 0.0058
View Answer

Answer: b
Explanation: We already know that density of water is 1000 kg/m3, so 4.11*(10-9)*10*200 = 0.0082 p.s.i. i.e. self-stress Ss.

10. The speed at which frequency of rotation matches the natural frequency is called ____
a) Final speed
b) Optimum speed
c) Critical speed
d) Operating speed
View Answer

Answer: c
Explanation: The speed at which frequency of rotation matches the natural frequency of rotating part, at this speed vibrations induced by slight imbalance.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Mechanical Operations.

To practice all areas of Mechanical Operations, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn