Mechanical Operations Questions and Answers – Screening Equipments

«
»

This set of Mechanical Operations Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Screening Equipments”.

1. What does the below equation represent?
mechanical-operations-questions-answers-screening-equipments-q1

advertisement

a) Theoretical diameter
b) Theoretical speed
c) Minimum force
d) Minimum feed
View Answer

Answer: a
Explanation: The theoretical minimum diameter particle to be separated in a cyclone is given by the relation as mentioned above, where W is the width of cone and N is no. of turns.

2. For a good design, entrance velocities should be between ____
a) 500 to 1500 ft. /min
b) 1000 to 4000 ft. /min
c) 10 to 200 ft. /min
d) 500 to 800 ft. /min
View Answer

Answer: b
Explanation: Entrance velocities ranges from 1000 to 4000 ft. /min, 3000 ft. /min is good average although velocities up to 6000 ft. /min are used in special cases.

3. The larger the diameter, the _____ is pressure drop.
a) Large
b) Less
c) Same as
d) Constant
View Answer

Answer: b
Explanation: Small diameter has higher collection efficiency for the same entrance condition and pressure drop.

4. The efficiency for cyclone increases as
a) Pressure drop decreases
b) Pressure drop increases
c) Pressure drop is constant
d) No relation
View Answer

Answer: b
Explanation: The efficiency increases as the pressure drop increases that is a smaller separator might have higher efficiency due to higher gas velocity.

5. What is the pressure drop range of a cyclone?
a) 0.5 to 8.0 inches
b) 1.0 to 5.0 inches
c) 5.0 to 6.0 inches
d) 5.0 to 8.0 inches
View Answer

Answer: a
Explanation: The pressure drop in a cyclone usually is between 0.5 to 8.0 inches of water, it can be large but rarely exceeds 10 inches of water.
advertisement

6. What does the following represents?
hui = 0.003ρ Vc2

a) Inlet area
b) Inlet Velocity
c) Inlet head
d) Inlet pressure drop
View Answer

Answer: c
Explanation: Inlet velocity head on inlet area is given by the above relation, where p is the density of water and V is the velocity.

7. What does the below equation represent?

mechanical-operations-questions-answers-screening-equipments-q7

a) Pressure drop
b) Friction loss
c) Head loss
d) Depth loss
View Answer

Answer: a
Explanation: This equation represents the pressure drop, where De ¬and Dc is the cyclone gas exit and cyclone diameter in feet’s, K is a constant at 3.2.

8. Calculate inlet head, if density of fluid is 12.3 kg/m3 and critical velocity is 58 m/s?
a) 123.13
b) 2.145
c) 15.22
d) 58
View Answer

Answer: a
Explanation: As we know that inlet head is 0.003*12.3*582 = 123.13 m.
advertisement

9. Calculate pressure drop for a cyclone with De to Dc ratio of 3/4?
a) 2.333
b) 1.8
c) 9.6
d) 2.4
View Answer

Answer: b
Explanation: As we know that dP = K (De/ Dc)2 = 3.2 (3/4)2 = 1.8.

10. The overflow ratio is defined as ___
a) D/E
b) F/E
c) E/F
d) D/F
View Answer

Answer: d
Explanation: The overflow ratio is defined as the ratio of mass flow rate F and the mass flow rate of overflow i.e. D, so D/F.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Mechanical Operations.

To practice all areas of Mechanical Operations, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn