MATLAB Questions and Answers – Fourier Analysis and Filtering – 1

«
»

This set of MATLAB Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Fourier Analysis and Filtering – 1”.

1. Butterworth and Low pass filters use _________
a) IIR and FIR Design
b) FIR and IIR Design
c) FIR Design
d) IIR Design
View Answer

Answer: a
Explanation: Butterworth filters are made using the IIR Filter Design technique while Low Pass Filters are made using the FIR Design technique. Now, Butterworth low pass filters can be made using the IIR Design Technique. But the kind of low pass filters.
advertisement

2. The result of the following code is

p=dtft([1,2,3],3)

a) Returns a 3-point D.T.F.T.
b) Returns a N-point D.T.F.T.
c) Returns a 3-point D.F.T.
d) Error
View Answer

Answer: d
Explanation: There is no function called dtft. The command is fft which uses the fast Fourier Transform Algorithm and get the 3 point D.F.T. of the above matrix.
advertisement
advertisement

3. The above command will give

advertisement
A=fft((1,2,3),2)

a) D,F,T after taking a truncated input
b) Yield a 2-point D.F.T.
c) Uses the Butterfly algorithm
d) Error
View Answer

Answer: d
Explanation: The process of the fft() command includes the operations mentioned. The syntax, in this case, is wrong since the input vector is given in parentheses. The input vector has to be placed within [].
advertisement

4. The fir1 command can be used to find _____________
a) High Pass Filters using IIR method
b) Low Pass Filters FIR method
c) Filters using Window Method
d) FIR filters using Window Method
View Answer

Answer: d
Explanation: The fir1() command is a pre-defined command in MATLAB and it uses the Hamming Window method to obtain the Response of any FIR filter. Low Pass Filters FIR method would’ve been correct but FIR filters using Window Method is a more generalized answer.

5. The multiplication of two signal in time domain signifies _______
a) Convolution in time domain
b) Convolution in frequency (jw) domain
c) Multiplication in frequency (jw) domain
d) Nothing
View Answer

Answer: c
Explanation: The fourier transform can be used to find the multiplication of two signals in time domain. The convolution of two signals in frequency domain is same as the multiplication of two signals in time domain.
advertisement

6. The window function is used to __________
a) multiply it with the incoming signal
b) add it with the incoming signal
c) subtract it from the incoming signal
d) divide the incoming signal
View Answer

Answer: a
Explanation: The rectangular window function is multiplied with the incoming signal so that the unrequired components can be filtered out from the signal. This is the basic principle of filtering.

7. The output of the following codes are

i fft([1,2],2,2)
ii. fft([1,2],2)

a) same
b) different
c) I will give error
d) ii wil give error
View Answer

Answer: a
Explanation: The result of i is a 2 point DFT of the input vector but it treats the input vector as a matrix and returns the DFT of the elements of the matrix row-wise. Hence, there is only one row which is the vector itself. Hence, the results of both codes will be same.

8. The butter() command takes in ________
a) Stopband attenuation
b) Order of the filter
c) Ripple frequency
d) Nothing
View Answer

Answer: b
Explanation: The butter command is used to generate the filter co-efficient of a Butterworth filter. This is done by giving the order of the filter and the cut-off frequency as input to the butter filter. The ripple frequency and the stopband attenuation is given to the buttord() function.

9. The blackmann(N) command returns a ___________
a) N-point periodic blackmann window
b) N+1-point periodic blackmann window
c) N+1-point periodic blackmann window
d) N-point symmetric blackmann window
View Answer

Answer: d
Explanation: Unless mentioned, the default type of blackmann window generated by the blackmann() command is a symmetric one. It is an N-point symmetric blackmann window and hence the rest of the options are incorrect.

10. The result of the following command is

hamming[32]

a) Error
b) A 32 point symmetric Hamming Window
c) A 33 point periodic Hamming Window
d) A 33 point Hamming Window
View Answer

Answer: a
Explanation: There is syntactical error in this code. The input to the hamming command has to be within a pair of parentheses. Hence, the above code will give an error.

11. fft2 returns _________
a) a 2-d matrix
b) a 2-d D.F.T
c) a vector
d) No such command
View Answer

Answer: a
Explanation: fft2 will return a 2-D D.F.T. of the vector given as an input to the command. It won’t give a 2-d matrix but a vector only.

12. What is the function of the unwarp command?
a) Generate smoother phase plots
b) Generate smoother gain plots
c) Generate smoother root locus
d) No such command
View Answer

Answer: a
Explanation: The functioning of the unwrap command is based on the tolerance limit, ‘pi’, which is used to multiply the input vector with 2*pi so that it can return values for a smoother phase plot. Hence, Generate smoother phase plots is correct.

13. The default tolerance of the unwarp() function is ________
a) pi
b) 2*pi
c) pi/2
d) 0
View Answer

Answer: a
Explanation: The default tolerance value for which the unwarp function changes the elements of the input vector is pi. It can be changed by mentioning the tolerance value separately in the command.

14. The hamming command returns a ___________
a) matrix
b) row vector
c) column vector
d) no such command
View Answer

Answer: c
Explanation: The hamming code returns the L point hamming window as a column vector. Hence, column vector is correct.

15. What is the value of N while creating a 27 point Hamming window?
a) 28
b) 26
c) 14
d) 13
View Answer

Answer: b
Explanation: An L-point window is created with L=N+1. Hence, for a 27 point window, the value of N is 26. The rest of the options are incorrect.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – MATLAB.

To practice all areas of MATLAB, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter