MATLAB Questions and Answers – Laplace Transform – 1

«
»

This set of MATLAB Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Laplace Transform – 1”.

1. The default Laplace transform, of functions, computed by MATLAB is __________
a) Unilateral
b) Bilateral
c) Multipolar
d) Cannot be computed
View Answer

Answer: a
Explanation: The default laplace transform computed by MATLAB is the Unilateral Laplace transform. Bilateral Laplace transform can be computed separately but it’s not the default process.
advertisement

2. The laplace transform of step function, u(t), can be calculated by using _____
a) syms t; laplace(t/t)
b) laplace(1)
c) laplace(t/t)
d) sym t; laplace(t/t)
View Answer

Answer: a
Explanation: The laplace command won’t understand 1 is a unit function. Also, if we don’t define t as symbolic, it won’t be able to understand ‘t/t’. Finally, sym t doesn’t properly define t for using it in the laplace command so we need to write t=sym(‘t’) while using the sym command. Instead of this, we write syms t to define it, as a symbolic variable, for the laplace command.

3. How many time domain representations of the following signal is possibly stable?

F(s)=2s+4/(s2+4s+3)…. Where s is the Laplacian frequency
advertisement
advertisement

a) 2 for sigma>-1
b) 2 for sigma>-3
c) Only 1 for -3<sigma<-1
d) 1 for sigma<-1
View Answer

Answer: c
Explanation: One of the conditions in condition for stability is that the R.O.C of the signal should include the imaginary axis. In options 2 for sigma>-1 and 2 for sigma>-3, the condition is satisfied but there is only 1 time domain representation in such case. We also have option Only 1 for -3<sigma<-1 which is true for the given range of sigma. Option 1 for sigma<-1 is not stable since the imaginary axis is not included.

4. The Transfer Function of an L.T.I. system is ___________
a) the impulse response with 0 initial conditions
b) the impulse response with some initial conditions
c) the ramp response with 0 initial conditions
d) the step response with 0 initial conditions
View Answer

Answer: a
Explanation: The transfer function of the system is determined with 0 initial conditions. Since it’s the laplace transform of the impulse response, the impulse response should not have any initial conditions.
advertisement

5. What will be the output of the following code?

syms ‘-t’; laplace(4*(-t))

a) Syntactical Error
b) The laplace transform of the time reversed ramp function.
c) -4/s2
d) Logical Error
View Answer

Answer: a
Explanation: We cannot define ‘-t’ as symbolic i.e. we can only define an alphabet as symbolic but not a character symbol like ‘-‘ or ‘+’. This leads to a syntactical error. There is no logical error.
advertisement

6. What is the output of the following code?

advertisement
(z,p)=tf2zp([1],[1,0])

a) Error
b) z=0,p=0
c) z=0,p=1
d) z=1,p=0
View Answer

Answer: a
Explanation: The output would’ve been option b but we have given z,p within parentheses. They should be placed within [] to get the proper output since the command tf2zp evaluates.

7. The final value theorem is applicable if __________
a) Poles lie on right half of s plane
b) Poles lie on left half of s plane
c) Poles lie on the imaginary axis
d) Zeros lie on left half of s plane
View Answer

Answer: b
Explanation: If poles don’t lie on the left half of s-plane, the system is not stable. An unstable system yields an erroneous final value which i.e an erroneous steady state response. They also cannot lie on the imaginary axis. Hence, the theorem is applicable only in case of poles lie on right half of s plane.

8. What is the output of the following code?

laplace[‘t^t’]

a) A gamma function
b) Error due to []
c) Error due to ‘’
d) Cannot be determined
View Answer

Answer: b
Explanation: The first error MATLAB observes is that the input to the Laplace command is given within []. It should always be within parentheses. The next error is that the input is given within ‘’ which makes the input act like a stirng and this is also an error. Since MATLAB returns the first error, the output would be error due to [].

9. If f(t)=f1(t)+f2(t), the laplace transform of f(t) exists if f1(t) and f2(t) does not have the same R.O.C.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: If the functions f1(t) and f2(t) do not have the same R.O.C., the laplace transform of f(t) won’t exist. This is because f(t) is a result of addition of both the function and if one of them doesn’t exist, the entire function would collapse.

10. What is the output of the following code?

[r,p,k]=residu(z,p);….. Assuming z and p are vectors of unequal length

a) Returns the transfer function as partial fractions
b) Returns the transfer function variable
c) Returns an error
d) Cannot be determined
View Answer

Answer: c
Explanation: The function is wrongly spelled, it should be residue and this leads to an error. The output would’ve been returns the transfer function as partial fractions if the function was correctly spelled.

11. What is the output of the following code?

(r,p,k)=residue(z,p);….. Assuming z and p are vectors of unequal length

a) Returns the residue and poles for the partial fractions
b) Returns the zeros and poles
c) Returns a syntactical error
d) Cannot be determined
View Answer

Answer: c
Explanation: Since the residue function returns multiple outputs, the output should be taken in a vector. But here, the output is taken within parentheses and this leads to an error in MATLAB. If the output was taken within [].

12. What is the default variable used to represent the laplace transform in the output?
a) s
b) z
c) S
d) p
View Answer

Answer: a
Explanation: The default variable used to represent the laplace transform of a function, by the laplace command, is ‘s’. This can be altered by giving different input to the laplace commad.

13. A causal system is stable if the pole lies on the right half of the s-plane.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: If the pole lies on the right half of the s-plane, it will be seen that the laplace transform is not absolutely converging and hence, the system won’t be stable. Thus the above statement is false.

14. The laplace transform of the following function.

f(t)= 3 when t=[0-5] 
     =  0 otherwise is….. L denotes Laplace Transform

a) L{3u(t+3)-3u(t-5)}
b) L{3u[t+5]-u[t-5]}
c) L(3u(t)-3u(t-5))
d) L(u[t]-3u[t+5])
View Answer

Answer: c
Explanation: The above function can be represented in terms of step functions. Only option L(3u(t)-3u(t-5)) is the correct representation of the given function in terms of step functions and thus the Laplace transform of that function only will yield the laplace transform of the given function in MATLAB.

15. What will be the output of the following code?

ilaplace(1/s’)

a) Error
b) 1
c) u(t)
d) 0
View Answer

Answer: a
Explanation: The output would’ve been 1, representing u(t) i.e. the step function. But the input has been given within ‘ ’ which leads to an error since the function is now represented as a string.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – MATLAB.

To practice all areas of MATLAB, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter