MATLAB Questions and Answers – Modeling – 2

«
»

This set of MATLAB Problems focuses on “Modeling – 2”.

1. We _______ simulate circuits in MATLAB.
a) can
b) cannot
c) can, only by blocks
d) can or cannot
View Answer

Answer: a
Explanation: Not only by blocks, but electronic components are also present in the Simscape toolbox. We can simulate the working of circuits via this toolbox. We would need a source and the scope to generate and view waveforms of input and output respectively.
advertisement

2. Photodiodes are present in the _________ section of the Simscape toolbox
a) Special Purpose Diodes
b) Semiconductor devices
c) Diodes
d) Sensors
View Answer

Answer: d
Explanation: It is not present in the section mentioned in semiconductor devices, diodes and special purpose diodes, don’t exist as separate sections. It is really present in the sensors section since it acts like a sensor only.

3. Where is the following block present?
matlab-problems-q3
a) Nowhere
b) Sink
c) Source
d) Ground
View Answer

Answer: c
Explanation: This block acts as a source and hence it’s placed in the Source section. This is different from ground.
advertisement
advertisement

4. The output in the scope is an analog signal.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The output of the scope always shows as an analog signal. It is recommended to use other means of realizing digital outputs such as bulbs.

5. The Battery is also viewed as a charge dependent source.
matlab-problems-q5
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The battery can be modelled with an internal resistance and an internal capacitance. Hence, the above statement is true.
advertisement

6. We can model __ impulse function in discrete domain
a) No
b) Unit
c) Shifted unit
d) Any
View Answer

Answer: d
Explanation: The impulse function can be modelled by choice and it doesn’t matter how much we want to delay the impulse function nor the fact that it’s continuous or discrete.

7. What does the following model portray?
matlab-problems-q7
a) Measuring impulse response of a system
b) Measuring impulse response of a system
c) Measuring ramp response of a system
d) Measuring step response of a system
View Answer

Answer: b
Explanation: We are giving a discrete impulse signal to the system represented by the transfer function which is that of a ramp function.
Output:matlab-problems-q7a
advertisement

8. What does the following model show?
matlab-problems-q8
a) The discrete impulse is shifted by 8 units in time
b) The discrete transfer function is shifted by 8 units in time
c) The output has an error
d) The output does not match the graph
View Answer

Answer: a
Explanation: The transfer function represents a ramp function. Now, the scope shows a graph starts from t=8 units in time and goes to 1 at t=9. Thus the impulse input given to the graph is actually shifted by 8 units in time.

9. What does this block do?
matlab-problems-q9
a) Gives a logic 1 if the input is greater than it’s previous value
b) Gives a logic 0 if the input is greater than it’s previous value
c) Gives a logic 1 if the input is smaller than it’s previous value
d) Gives a logic 0 if the output is greater than it’s previous value
View Answer

Answer: a
Explanation: The above block gives a 1 if the input is strictly greater than it’s previous value. It returns a 0 if the input is less than or equal to it’s previous value, as defined in SIMULINK TOOLBOX.
advertisement

10. What does this model do?
matlab-problems-q10
a) Generate a step and ramp function
b) Generate a ramp and parabolic function
c) Generate pulse function
d) Error
View Answer

Answer: a
Explanation: A second order integrator block contains two output ports. The upper one integrates the input once, while the below one integrates the input twice. If we keep on integrating the impulse function, the output of the upper block will be a step function and that of the below one will be a ramp function.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – MATLAB.

To practice all areas of MATLAB Problems, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter