MATLAB Questions and Answers – Logical Expressions – 1

«
»

This set of MATLAB Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Logical Expressions – 1”.

1. If a logical expression is true, it will always return a logical 1 and if it’s false, it’ll always return a 0.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Any logical operation is pre-defined in MATLAB to give a logical 1 if the result derived from the operation is true. If the result is false, the result returned will be a logical 0.
advertisement

2. The functioning of all() and any() is same.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The all() function returns a 1 iff all the elements in the input vector is non-zero. The any() function returns a 1 iff at least 1 element in the input vector is non-zero. Hence, they are different in functioning.

3. What does the function all() do?
a) Returns 1 if all elements within it are 0
b) Returns 0 if all elements within it are 0
c) Returns 0 if all elements within it are non-zero
d) Returns 1 if all elements within it are non-zero
View Answer

Answer: d
Explanation: The all() function is inbuilt in MATLAB. If we give a vector input to our function, it will return a 1 if all the elements of the vector are non-zero.
advertisement
advertisement

4. What will be the output of the following code?

all([1 0])

a) 1
b) 0
c) Error
d) Nan
View Answer

Answer: b
Explanation: The all() function returns a logical 1 iff all the elements within the input vector are non-zero. Since, here, one element is 0- the logical output is 0.
advertisement

5. Choose the correct hierarchy of operations.
a) |,&,+,-
b) +,-,&,|
c) :,+,-,&
d) |,:,&,.^
View Answer

Answer: b
Explanation: Amongst the given operators, the hierarchy is [.^], [+], [-], [:], [&], [|]. Hence, the only possible option is +,-,&,|. The rest are erroneous according to the pre-defined hierarchy in MATLAB.
advertisement

6. What is the output of the following code?

2++++++++9

a) 11
b) 74
c) 25
d) Error
View Answer

Answer: a
Explanation: Since + is a unary operator, it won’t give an error in MATLAB. Hence, the output of the above code will be 11.
Output: 11
advertisement

7. What is the output of the following code?

sin(Inf) & sin(nan)

a) Error
b) 1
c) 0
d) Nan
View Answer

Answer: a
Explanation: Nan cannot be used while dealing with logical operators. Hence, the above code will give an error.

8. What will be the output of the following code?

all([Nan])

a) 1
b) 0
c) Error
d) Nan
View Answer

Answer: c
Explanation: Nan is not defined in MATLAB. It should have been ‘NaN’ or ‘nan’. If it was either of them, the result would’ve been 1 since NaN is not equal to 0.

9. What will be the output of the following code?

~xor(3476,1234)

a) 1
b) 0
c) Error
d) NaN
View Answer

Answer: a
Explanation: The output of xor(3476,1234) will be 0 since xor() returns a logical 1 iff one of the argument is 0. Since we have added the not operator before, the output will be 1.
Output: 1

10. What will be the output of the following code?

~or(~xor(1,1),~or(0,1))

a) 1
b) 0
c) NaN
d) Error
View Answer

Answer: b
Explanation: The output of ~or(0,1) is 0. The output of ~xor(1,1) is 1. Hence, the output of ~or(1,0) is 0.
Output: 0

11. What will be the output of the following code?

any(sin(0), NaN)

a) 1
b) Error
c) 0
d) No such function
View Answer

Answer: a
Explanation: The any() function returns 1 if any element, within the input vector, is non-zero. Since NaN is non-zero, the output will b 1.
Output: 1

12. What will be the output of the following code?

any(xor(1,1), ~or(xor(1,0),1), sin(pi), NaN)

a) 0
b) 1
c) Error due to too many arguments
d) Error due to NaN
View Answer

Answer: c
Explanation: The all() function takes a single vector as input. If we had placed all the elements within [], there wouldn’t have been any error and the output would’ve been 1. NaN won’t give any error infact the occurrence of NaN will give the output 1 or the output would’ve been 0.

13. What will be the output of the following code?

all([or(1,1), ~xor(xor(1,0),1), cos(pi)])

a) 0
b) 1
c) Error
d) No such function all
View Answer

Answer: b
Explanation: The all() function returns 1 iff all the elements within the input vector is non-zero. Here, xor(1,0) is 1 and ~xor(1,1) is 1. or(1,1) is 1 and cos(pi) is -1. Thus, all the elements are non-zero.
Output: 1

14. What will be the output of the following code?

all(sin(pi), 1)

a) 0
b) 1
c) Error
d) NaN
View Answer

Answer: b
Explanation: sin(pi) is not 0 since pi is just a floating point variable in MATLAB. The output of sin(sym(pi)) would’ve been 0. Thus the output of the above code is 1 since the function all() returns 1 iff all the elements of the input vector is non-zero.
Output: 1

15. The correct hierarchy of operations is ________
a) <.<=,|,&
b) >,>=,&,|
c) <,>=,|,&
d) <,|,>,&
View Answer

Answer: b
Explanation: Amongst the given operators, the correct hierarchy is <, <=, >, >=, &, |. Thus the most plausible >,>=,&,| according to the pre-defined hierarchy of operations in MATLAB.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – MATLAB.

To practice all areas of MATLAB, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter