MATLAB Questions and Answers – User Input and Screen Output – 1

«
»

This set of MATLAB Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “User Input and Screen Output – 1”.

1. What is the output of the following code?

advertisement
error(“Lola !”);

a) Output is suppressed
b) Syntactical error
c) No such function exists
d) It displays Lola !
View Answer

Answer: b
Explanation: The input to the error command should be in ‘’ but here, “” was used which results in a syntactical error.
advertisement
advertisement

2. What is the output of the following code?

error(‘Dan !’);

a) No output, it gets suppressed
b) The word Dan ! is displayed
c) No such function
d) Syntactical Error
View Answer

Answer: b
Explanation: The output won’t get suppressed due to the ; since this command is used to display the input given to it. There is no syntactical error.
Output: Dan !
advertisement

3. What is the output of the following code?

advertisement
error(‘ No !!!!’)

a) No !!!!
b) No !!!!
c) Logical Error
d) Symbolic error
View Answer

Answer: b
Explanation: The input to the error() command will be displayed in red. This is in contrast to the disp() command and hence option No !!!! is correct.
Output: No !!!!
advertisement

4. What is the output of the following code?

error(‘Lola ! \n Dan !’);

a) Output is suppressed
b) Symbolic error in \n
c)

    Lola ! 
    Dan !

d) Lola ! \n Dan !
View Answer

Answer: d
Explanation: We can give multiple input to the error() command. But the ‘\n’ character on;y works if we give multiple input like error(‘String argument e.g. ‘Lola ! \n Dan !’ , 1Arg, 2Arg..) where 1Arg, 2Arg are different variables which gets displayed due to the error() command itself. If that’s the case, the output would have been option c. But here we have only 1 string argument and so the \n character won’t work.
Output: Lola ! \n Dan !

5. What is the output of the following code?

MException('Lola!', '%d * %d= Why?', Inf,Inf)

a) Error due to identifier
b) Error due to Inf
c)

    MException with properties:
    identifier: 'Lola!’
    message: 'Inf * Inf= Why?'
    cause: {}
    stack: [0×1 struct]

d) No such command
View Answer

Answer: b
Explanation: The message identifier, ‘ Lola !’ given as an input to the MException command is not a valid MATLAB identifier. There is a set of valid identifiers and any input other input will give an error.

6. What is the output of the following code?

MException('MATLAB:test', '%d * %d= Why?', Inf,Inf)

a)

    MException with properties:
    identifier: ‘MATLAB:test’
    message: 'Inf * Inf= Why?'
    cause: {}
    stack: [0×1 struct]

b)

    MException with properties:
    identifier: “MATLAB:test”
    message: 'Inf * Inf= Why?'
    cause: []
    stack: [0×1 struct]

c)

    MException with properties:
    identifier: ''MATLAB:test’
    message: '%d * %d= Why?'
    cause: {}
    stack: [0×1 struct]

d) Error
View Answer

Answer: a
Explanation: %d would get converted to the value given as an argument after the message input in the MException command. The cause is not specified so it would remain a cell array, identified by {}. The identifier is shown within a ‘’ and not “”.There is no error in the code.
Output:

    MException with properties:
    identifier: ‘MATLAB:test’
    message: 'Inf * Inf= Why?'
    cause: {}
    stack: [0×1 struct]

7. What is the output of the following code?

disp(%d’,Inf);

a) Inf
b) No such command
c) Error due to too many arguments
d) Syntactical error
View Answer

Answer: c
Explanation: The disp command takes a maximum of 1 argument which is a string argument only. Hence it will return an error due to the second argument, Inf, given to it.

8. What is the output of the following code?

sprintf(%d’,5)

a) 5
b) ‘5’
c) Syntactical error
d) Logical error
View Answer

Answer: b
Explanation: The sprint() command will convert the argument variables given to it into the format specifier mentioned as an input. But, the new value output of the sprint command will be assigned to a variable, here it’ll be the ans variable, which will be a string variable.

9. What is the output of the following code?

warning(‘Pikapi !’)

a) Warning: ‘Pikapi !’
b) Warning: Pikapi !
c) Warning: ‘Pikapi !’
d) Warning: Pikapi !
View Answer

Answer: d
Explanation: A warning message is always displayed in a dark yellow color. The message itself is not shown as contained within a ‘’. Hence, option Warning: Pikapi ! is correct.
Output: Warning: Pikapi !

10. What is the output of the following code?

warning('off')
warning('Pikapi !')

a) No output
b) Warning: Pikapi !
c)

    Warning: Off
    Warning: Pikapi !

d) Syntactical error
View Answer

Answer: a
Explanation: No warning message will be displayed by MATLAB since we’ve disabled the working of the warning() command itself with working(‘off’). We can again enable it by simply writing warning(‘on’).

11. What is the output of the following code?

disp(‘ ‘,lola!’ 2)

a) ‘lola!’ 2
b) ‘ ‘lola!’ 2’
c) ‘lola! 2’
d) Error due to multiple arguments
View Answer

Answer: d
Explanation: Within the ‘’, when we’re giving input to the disp command, the we cannot include another set of ‘’. This will given an error. The next set of ‘’ will be treated as an extra character argument while the first set of ‘’ will close itself once we give a ’ for our first set of single-inverted commas. This means, in the above command, after disp(‘ ‘..) the input argument is already taken as a space character by the command while starting from lola.. the entire thing is another argument.

12. How many arguments are given to the above command?

disp(‘ ‘lola!’ 2)

a) Cannot be defined
b) 2
c) 1
d) 0
View Answer

Answer: c
Explanation: The syntax of the disp() command is disp(string argument). To introduce further arguments, we habe to use disp(string argument,1Arg,2Arg). Now, once we end our string argument, we need to put a comma. Here, we haven’t put any comma so it shows that there is only 1 string argument while the rest is not defined as an argument also.

13. What is the output of the following command?

sscanf(‘.1 .2 .3’,%d)

a) []
b)

 
    .1
    .2
    .3

c)

 
    1
    2
    3

d) Error
View Answer

Answer: a
Explanation: The input contains a string of floating point variables but the format specifier is for integer type.

14. The default exponential order for %e and %E is same.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: %e will signify the exponential order as e while %E will signify it as E. But the default order of representation of both of them is same.

15. The disp() command cannot print anything but inputs given within string arguments.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The disp command can print integers given as an input to the command. It is not necessary that the input has to be given as string argument.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – MATLAB.

To practice all areas of MATLAB, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter