MATLAB Questions and Answers – Simulation – 2

«
»

This set of Tricky MATLAB Questions and Answers focuses on “Simulation – 2”.

1. What does the following toolbox do?

Simulink Control Design

a) Plots bode plots
b) Verifies circuit modelling
c) Calculates z transform
d) Calculates Fourier transform
View Answer

Answer: a
Explanation: The above toolbox is used for the analysis of the system and check the control system parameters which gives an insight into the nature of working and stability of the system that has been modelled.

2. What does the following block show?
The block is configured to view the final value of a signal after simulation
a) The maximum value of a signal
b) The minimum value of a signal
c) The final value of a signal
d) The rms of a signal
View Answer

Answer: a
Explanation: The above block is configured to view the final value of a signal after simulation. It helps to identify the final value but only up to the time for which the model is getting simulated.
advertisement
advertisement

3. What does the following block do?
The Bias block is used to add a bias signal to any signal in given figure
a) Add a AC value to the input
b) Add a DC value to the signal
c) Add a noise to the signal
d) Add a white noise to the signal
View Answer

Answer: b
Explanation: The Bias block is used to add a bias signal to any signal. This essentially means adding a DC value to the input i.e. if the input signal is a sinusoid, it’ll start from the given Bias or D.C. value at t=0.

4. What does the following block do?
The mathfunction takes an input & ends up giving an output in given figure
a) Add a delay to the signal in frequency domain
b) Advance the signal in frequency domain
c) Shifts the signal in frequency domain
d) Gives an output as the function of the input
View Answer

Answer: d
Explanation: The above mathfunction takes an input and ends up giving an output according to the given input and the user-chosen function. It does not multiply the input with function so it really isn’t doing anything mentioned in the rest of the options.
Participate in MATLAB Certification Contest of the Month Now!

5. What is the name of the given block?
The s domain is referred to the Laplacian domain with separate block
a) z-domain
b) Laplacian domain
c) Fourier domain
d) no domain
View Answer

Answer: b
Explanation: The s domain is referred to the Laplacian domain. The z-domain has a separate block. Hence, only laplacian domain is correct.

6. Simulink allows the simulation of systems using block diagrams.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The Simulink allows the user to set up blocks which represent functions and can be used to model a system. Hence, the above statement is true.
advertisement

7. What is the function of the following block?
The block gives a 1 if the input is positive & a -1 if the input is negative
a) Gives a 1 if the input is negative
b) Gives a 0 if input is negative
c) Gives a 1 if input is positive
d) Gives a 0 if input is positive
View Answer

Answer: c
Explanation: The above block gives a 1 if the input is positive and a -1 if the input is negative.

8. What are the transistors present in Simulink?
a) BC-547
b) IN3914
c) No transistor
d) User defined
View Answer

Answer: d
Explanation: The datasheet of any transistor can be specified in the transistor model. Hence, only option User defined is correct.
advertisement

9. How many sinusoids can this block generate simultaneously?
Block samples sinusoidal signal & generate multiple sinusoidal signals by vector inputs
a) Only 1
b) Multiple
c) Only 1 at high frequency
d) Multiple with multiple frequency
View Answer

Answer: d
Explanation: This block samples a sinusoidal signal and can generate multiple sinusoidal signals by giving vector inputs as parameters to the block.

10. What is the value of the constant supplied by the block?
The value of the constant supplied by the block is User defined
a) 1
b) 0
c) User defined
d) Not available in MATLAB
View Answer

Answer: c
Explanation: This is a block present in MATLAB and can be used to model a constant signal. The value of the constant is user defined.

11. What is the no. of bits used for the counter operation by the following block?
Find the number of bits used for the counter operation by the following block
a) 3
b) 5
c) System defined
d) Minimum required
View Answer

Answer: d
Explanation: This block uses the minimum no. of bits required for a counter operation. It doesn’t initialize bits according to the number of bits of the system so it saves a bit of memory.

12. What is the reference power while converting to dB for the following block?
The number of bits used for the counter operation by the following block is 1W
a) 1W
b) 1mW
c) 0
d) 20W
View Answer

Answer: a
Explanation: The reference power for this block is pre-defined in MATLAB. To convert the voltage to dB, the reference power is 1W but to convert it to dBm, the reference power is 1mW.

13. This block can be used in what kind of systems?
The block is not restricted to logical systems used for any system
a) Logical
b) Continuous
c) Discrete
d) Any
View Answer

Answer: d
Explanation: This block is not restricted to logical systems. It can be used for any system, which is being modelled in MATLAB, and check the simulation results at instants where the user feels it needs to be checked.

14. What does this suggest?
The ramp function is plotted in the y-axis seen that the value of the y axis is 0
a) The slope of the ramp function is 0
b) The slope of the ramp function is -1
c) The slope of the ramp function is 1
d) The value of the step function is 0
View Answer

Answer: a
Explanation: Since the ramp function is plotted in the y-axis, it is seen that the value of the y axis is 0.

15. What is the function of this block?
The block allows to model both continuous & discrete time systems for simulation
a) Defining only continuous systems
b) Defining only discrete systems
c) Defining only digital systems
d) Defining both continuous and discrete systems
View Answer

Answer: d
Explanation: This block allows us to model both continuous and discrete time systems for simulation.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – MATLAB.

To practice Tricky questions and answers on all areas of MATLAB, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.