Foundry Questions and Answers – Binders and its Applications

«
»

This set of Foundry Questions and Answers for Campus interviews focuses on “Binders and its Applications”.

1. _________________ is a binder that becomes firm at room temperature.
a) Dextrin
b) Pitch
c) Rubber Latex
d) Molasses
View Answer

Answer: c
Explanation: Rubber Latex is rubber cement. Silica is mixed with water and this latex which is obtained of the plant is added to it. This mixture is then rammed and it hardens at the room temperature and has excellent binding properties.
advertisement

2. __________ is a binder that becomes hard on baking.
a) Marine animal oil
b) Wood Resin
c) Oil Resin
d) Coal tar resin
View Answer

Answer: a
Explanation: Marine animal oil is of the group of binders that do not develop their strength by any kind of physical or chemical changes, rather they are baked to harden them. Usually, Whale oil (Sperm oil) is used for binding applications.

3. Which of the following is not a protein binder?
a) Gelatin
b) Casein
c) Glues
d) Molasses
View Answer

Answer: d
Explanation: Molasses is a by-product of the sugar industry. After testing for its applications, molasses was not found to be protein rich; whereas the Gelatin got from meat, casein made from milk and the glue got from plants is all protein rich.

4. __________ is a binder made from starch.
a) Cereal Binder
b) Pitch
c) Limed wood resin
d) Dextrin
View Answer

Answer: d
Explanation: Dextrin is a carbohydrate which is produced by hydrolysis of starch or glucose. They are low molecular weight components and have significant binding properties. It is low cost and highly efficient binder.

5. _________________ are not pure binders but they serve to improve the collapsibility of the core.
a) Clay Binders
b) Saw dust and Wood flour
c) Marine Animal Oil
d) Sulfate Binder
View Answer

Answer: b
Explanation: Saw dust and Wood flour have very little adhesive strength and it cannot perform well in complex application. It is rarely used for the chances of core collapsing are high. It is used in grain filler compounds only.
advertisement

6. ______________ is the mechanical binder used in Masonry.
a) Bond stones
b) Gypsum
c) Cement
d) Silicon Fluoride
View Answer

Answer: a
Explanation: Bond Stone is a stone which is strong and long enough to extend to the wall to its full thickness in order to join it. Hence it is used in Masonry.

7. _______________ is a binder that is used in the no-bake sand cores.
a) Gum Resin
b) Synthetic Resin
c) Coal tar Resin
d) Wood Resin
View Answer

Answer: b
Explanation: The synthetic resins like phenol and urea formaldehyde are used as binders. They are mixed with hardeners to bring the chemical reaction. In this process, strength development takes place in a few minutes.

8. Which of the following is not a function of a core binder?
a) Hold the sand grains together
b) Give strength to the core
c) Not to impart collapsibility to core
d) Make cores to resist erosion and breaking
View Answer

Answer: c
Explanation: Core is a disposable item used in Foundry. The core binder has a function of imparting adequate collapsibility to the cores before their purpose is served.

9. ____________ is fine pulverized material used as a binder.
a) Water
b) Sodium Silicate
c) Iron Oxide
d) Silica Flour
View Answer

Answer: d
Explanation: The Silica Flour is fine pulverized materials that are used greatly to increase the amount of oil necessary in oil sand mixtures. This binder is used only when the sand properties are fixed and it need not vary.
advertisement

10. ___________ are polymerized to strong solids to be used as binders.
a) Bentonite
b) Fire Clay
c) Epoxy Resins
d) Phenol Formaldehyde
View Answer

Answer: d
Explanation: Phenol Formaldehyde is synthetic resins which are thermosetting. They are dry powder or liquid. They are heated to get excellent binding properties.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Foundry and Forging.

To practice all areas of Foundry for Campus Interviews, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn