Foundry Questions and Answers – Materials used for Patterns

«
»

This set of Foundry Interview Questions and Answers focuses on “Materials used for Patterns”.

1. _______________ used in patterns as heat resistant materials.
a) Fluxes
b) Refractories
c) Resin
d) Acids
View Answer

Answer: b
Explanation: The refractories are called the heat resistant materials as they can withstand high temperatures without being fused. This is an important property used in design of patterns.
advertisement

2. Which of the following types of Cast Iron is not included in the formation of castings?
a) Gray Cast Iron
b) Malleable Cast Iron
c) Hematite
d) White Cast Iron
View Answer

Answer: c
Explanation: Hematite is an iron ore. It can only be used after extracting the iron from it. Direct application is not permitted.

3. Which of the following fluxes are not used for the melting of Magnesium alloys?
a) Magnesium Chloride
b) Magnesium Chloride
c) Barium Chloride
d) Chlorine
View Answer

Answer: d
Explanation: The Chlorine here is a gaseous flux. It is used to remove the dissolved hydrogen and entrapped dross. The entrapped dross is not present in the magnesium alloys.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. Which of the following is a drawback of the aluminum used in pattern making?
a) Thermal Conductivity
b) Mass Density
c) Tensile Strength
d) Melting Point
View Answer

Answer: c
Explanation: The tensile strength of aluminum is very low. This makes it non-suitable for the pattern making applications.

5. The strong anisotropy exhibited in _________ under deformed condition is a disadvantage when it comes to foundry applications.
a) Zinc
b) Iron
c) Aluminium
d) Steel
View Answer

Answer: a
Explanation: Zinc shows lack of dimensional stability under the aging condition and is susceptible to intergranular corrosion. Hence it cannot be used widely in foundry applications.
advertisement

6. ______________ is the most commonly used deoxidizer used in foundry.
a) Tungsten
b) Molybdenum
c) Silicon
d) Titanium
View Answer

Answer: c
Explanation: Silicon is used in the form of Silicon dioxide as it has the ability to resist oxidation in steel. Hence it is termed as the best deoxidizer.

7. Which of the following has the highest carbide forming tendency of all alloying elements?
a) Titanium
b) Chromium
c) Vanadium
d) Cobalt
View Answer

Answer: a
Explanation: Titanium has no effect on the hardening ability and it inhibits grain growth. Hence the titanium has highest carbide forming tendency.
advertisement

8. _________ patterns are free from knots and other common defects.
a) Wood
b) Metal
c) Plastic
d) Wax
View Answer

Answer: a
Explanation: The straight grained and properly seasoned wood such as Mahogany, Teak, Deodar etc., are free from knots and are easy to work with. There are very few defects in casting when worked with these patterns.

9. ____________ is considered as the best pattern and is widely used in foundry.
a) Aluminium
b) Steel
c) Zinc
d) Nickel
View Answer

Answer: a
Explanation: Aluminium has long durability, excellent resistance to corrosion. Hence, aluminium is usually referred to as the best pattern material.
advertisement

10. The pattern that has application in the investment casting process is __________
a) Plaster
b) Wax
c) Wood
d) Cast Iron
View Answer

Answer: b
Explanation: Wax Patterns provide good surface finish and impart high accuracy. Hence, they have great use in the Investment Casting Process.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Foundry and Forging.

To practice all areas of Foundry for Interviews, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.