Data Structure Questions and Answers – Threaded Binary Tree

«
»

This set of Data Structure Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Threaded Binary Tree”.

1. What is a threaded binary tree traversal?
a) a binary tree traversal using stacks
b) a binary tree traversal using queues
c) a binary tree traversal using stacks and queues
d) a binary tree traversal without using stacks and queues
View Answer

Answer: d
Explanation: This type of tree traversal will not use stack or queue.
advertisement

2. What are the disadvantages of normal binary tree traversals?
a) there are many pointers which are null and thus useless
b) there is no traversal which is efficient
c) complexity in implementing
d) improper traversals
View Answer

Answer: a
Explanation: As there are majority of pointers with null value going wasted we use threaded binary trees.

3. In general, the node content in a threaded binary tree is ________
a) leftchild_pointer, left_tag, data, right_tag, rightchild_pointer
b) leftchild_pointer, left_tag
c) leftchild_pointer, left_tag, right_tag, rightchild_pointer
d) leftchild_pointer, left_tag, data
View Answer

Answer: a
Explanation: It contains additional 2 pointers over normal binary tree node structure.
advertisement
advertisement

4. What are null nodes filled with in a threaded binary tree?
a) inorder predecessor for left node and inorder successor for right node information
b) right node with inorder predecessor and left node with inorder successor information
c) they remain null
d) some other values randomly
View Answer

Answer: a
Explanation: If preorder or postorder is used then the respective predecessor and successor info is stored.

5. Which of the following tree traversals work if the null left pointer pointing to the predecessor and null right pointer pointing to the successor in a binary tree?
a) inorder, postorder, preorder traversals
b) inorder
c) postorder
d) preorder
View Answer

Answer: a
Explanation: In threaded binary trees, the null left pointer points to the predecessor and the right null pointer point to the successor. In threaded binary trees, we can use in-order, preorder and postorder traversals to visit every node in the tree.
advertisement

6. What are double and single threaded trees?
a) when both left, right nodes are having null pointers and only right node is null pointer respectively
b) having 2 and 1 node
c) using single and double linked lists
d) using heaps and priority queues
View Answer

Answer: a
Explanation: They are properties of double and single threaded binary trees respectively.

7. What is wrong with below code for inorder traversal of inorder threaded binary tree:

advertisement
   inordertraversal(threadedtreenode root):
   threadedtreenode q = inorderpredecessor(root)
   while(q!=root):
   q=inorderpredecessor(q)
   print q.data

a) inordersuccessor instead of inorderpredecessor must be done
b) code is correct
c) it is code for post order
d) it is code for pre order
View Answer

Answer: a
Explanation: Property of inorder threaded binary tree is left node with inorder predecessor and right node with inorder successor information are stored.
advertisement

8. What is inefficient with the below threaded binary tree picture?
data-structure-questions-answers-threaded-binary-tree-q8
a) it has dangling pointers
b) nothing inefficient
c) incorrect threaded tree
d) space is being used more
View Answer

Answer: a
Explanation: The nodes extreme left and right are pointing to nothing which could be also used efficiently.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Data Structure.

To practice all areas of Data Structure, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter