B+ Tree Multiple Choice Questions and Answers (MCQs)

«
»

This set of Data Structures & Algorithms Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “B+ Tree”.

1. In a B+ tree, both the internal nodes and the leaves have keys.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: In a B+ -tree, only the leaves have keys, and these keys are replicated in non-leaf nodes for defining the path for locating individual records.
advertisement

2. Which of the following is true?
a) B + tree allows only the rapid random access
b) B + tree allows only the rapid sequential access
c) B + tree allows rapid random access as well as rapid sequential access
d) B + tree allows rapid random access and slower sequential access
View Answer

Answer: c
Explanation: The B+ -tree being a variation of B-tree allows rapid random access. In a B+ -tree the leaves are linked together, so it also provides rapid sequential access.

3. A B+ tree can contain a maximum of 7 pointers in a node. What is the minimum number of keys in leaves?
a) 6
b) 3
c) 4
d) 7
View Answer

Answer: b
Explanation: Maximum number of pointers in a node is 7, i.e. the order of the B+ -tree is 7. In a B+ tree of order n each leaf node contains at most n – 1 key and at least ⌈(n − 1)/2⌉ keys. Therefore, a minimum number of keys each leaf can have = ⌈(7 – 1)/2⌉ = 3.
advertisement
advertisement

4. Which of the following is false?
a) A B+ -tree grows downwards
b) A B+ -tree is balanced
c) In a B+ -tree, the sibling pointers allow sequential searching
d) B+ -tree is shallower than B-tree
View Answer

Answer: a
Explanation: A B+ -tree always grows upwards. And In a B+tree – i)The path from the root to every leaf node is of the same length, so the tree is balanced. ii) Leaves are linked, so allow sequential searching. iii) An index is built with a single key per block of data rather than with one key per data record, so it is shallower than B-tree.

5. A B+ -tree of order 3 is generated by inserting 89, 9 and 8. The generated B+ -tree is __________
a)bplus-tree-questions-answers-q5a
b) bplus-tree-questions-answers-q5b
c)bplus-tree-questions-answers-q5c
d)bplus-tree-questions-answers-q5d
View Answer

Answer: b
Explanation:
bplus-tree-questions-answers-q5exp
advertisement

6. Statement 1: When a node is split during insertion, the middle key is promoted to the parent as well as retained in right half-node.
Statement 2: When a key is deleted from the leaf, it is also deleted from the non-leaf nodes of the tree.
a) Statement 1 is true but statement 2 is false
b) Statement 2 is true but statement 1 is false
c) Both the statements are true
d) Both the statements are false
View Answer

Answer: a
Explanation: During the split, the middle key is retained in the right half node and also promoted to parent node. When a key is deleted from the leaf, it is retained in non-leaves, because it can be still a valid separator between keys in nodes below.

7. Efficiency of finding the next record in B+ tree is ____
a) O(n)
b) O(log n)
c) O(nlog n)
d) O(1)
View Answer

Answer: d
Explanation: In a B+ -tree finding the next recored (successor) involves accessing an additional leaf at most. So, the efficiency of finding the next record is O(1).
advertisement

8. What is the maximum number of keys that a B+ -tree of order 3 and of height 3 have?
a) 3
b) 80
c) 27
d) 26
View Answer

Answer: d
Explanation: A B+ tree of order n and height h can have at most nh – 1 keys. Therefore maximum number of keys = 33 -1 = 27 -1 = 26.

9. Which of the following is false?
a) Compared to B-tree, B+ -tree has larger fanout
b) Deletion in B-tree is more complicated than in B+ -tree
c) B+ -tree has greater depth than corresponding B-tree
d) Both B-tree and B+ -tree have same search and insertion efficiencies
View Answer

Answer: c
Explanation: A B+ -tree has larger fanout and therefore have a depth smaller than that of corresponding B-tree.
advertisement

10. Which one of the following data structures are preferred in database-system implementation?
a) AVL tree
b) B-tree
c) B+ -tree
d) Splay tree
View Answer

Answer: c
Explanation: The database-system implementations use B+ -tree data structure because they can be used for multilevel indexing.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Data Structure.

To practice all areas of Data Structure, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter