Infix to Prefix Conversion Multiple Choice Questions and Answers (MCQs)

«
»

This set of Data Structures & Algorithms Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Infix to Prefix Conversion”.

1. What data structure is used when converting an infix notation to prefix notation?
a) Stack
b) Queue
c) B-Trees
d) Linked-list
View Answer

Answer: a
Explanation: First you reverse the given equation and carry out the algorithm of infix to postfix expression. Here, the data structure used is stacks.
advertisement

2. What would be the Prefix notation for the given equation?

A+(B*C)

a) +A*CB
b) *B+AC
c) +A*BC
d) *A+CB
View Answer

Answer: c
Explanation: Reverse the equation or scan the equation from right to left. Apply the infix-postfix algorithm. The equation inside the bracket evaluates to CB* and outside the bracket evaluates to A+ therefore getting CB*A+. Reversing this and we get +A*BC.
advertisement
advertisement

3. What would be the Prefix notation for the given equation?

advertisement
(A*B)+(C*D)

a) +*AB*CD
b) *+AB*CD
c) **AB+CD
d) +*BA*CD
View Answer

Answer: a
Explanation: Reverse the equation or scan the equation from right to left. Apply the infix-postfix algorithm. The equation inside the brackets evaluate to DC* and BA* respectively giving us DC*BA*+ in the end. Reversing this we get the +*AB*CD.
advertisement

4. What would be the Prefix notation for the given equation?

A+B*C^D

a) +A*B^CD
b) +A^B*CD
c) *A+B^CD
d) ^A*B+CD
View Answer

Answer: a
Explanation: Reverse the equation or scan the equation from right to left. Apply the infix-prefix algorithm. The preference order in ascending order are as follows +*^. Operators are pushed into the stack and popped if its preference is greater than the one which is getting pushed. In the end all operators are popped. The equation evaluates to DC^B*A+. Reversing this we get our following answer.
advertisement

5. Out of the following operators (^, *, +, &, $), the one having highest priority is _________
a) +
b) $
c) ^
d) &
View Answer

Answer: c
Explanation: According to the algorithm (infix-prefix), it follows that the exponentiation will have the highest priority.

6. Out of the following operators (|, *, +, &, $), the one having lowest priority is ________
a) +
b) $
c) |
d) &
View Answer

Answer: c
Explanation: According to the algorithm (infix-prefix), it follows that the logical OR will have the lowest priority.

7. What would be the Prefix notation for the given equation?

A^B^C^D

a) ^^^ABCD
b) ^A^B^CD
c) ABCD^^^
d) AB^C^D
View Answer

Answer: a
Explanation: Reverse the equation or scan the equation from right to left. Apply the infix-prefix algorithm. Here we have to remember that the exponentiation has order of associativity from right to left. Therefore the stack goes on pushing ^. Therefore resulting in ^^^ABCD.

8. What would be the Prefix notation for the given equation?

a+b-c/d&e|f

a) |&-+ab/cdef
b) &|-+ab/cdef
c) |&-ab+/cdef
d) |&-+/abcdef
View Answer

Answer: a
Explanation: Reverse the equation or scan the equation from right to left. Apply the infix-prefix algorithm. The preference order in ascending order are as follows |&+*/.

9. What would be the Prefix notation for the given equation?

(a+(b/c)*(d^e)-f)

a) -+a*/^bcdef
b) -+a*/bc^def
c) -+a*b/c^def
d) -a+*/bc^def
View Answer

Answer: b
Explanation: Reverse the equation or scan the equation from right to left. Apply the infix-prefix algorithm. The preference order in ascending order are as follows +*/^. Brackets have the highest priority. The equations inside the brackets are solved first.

10. What would be the Prefix notation and Postfix notation for the given equation?

A+B+C

a) ++ABC and AB+C+
b) AB+C+ and ++ABC
c) ABC++ and AB+C+
d) ABC+ and ABC+
View Answer

Answer: a
Explanation: For prefix notation there is a need of reversing the giving equation and solving it as a normal infix-postfix question. We see that it doesn’t result as same as normal infix-postfix conversion.

11. What would be the Prefix notation for the given equation?

a|b&c

a) a|&bc
b) &|abc
c) |a&bc
d) ab&|c
View Answer

Answer: c
Explanation: The order of preference of operators is as follows (descending): & |.
The equation a|b&c will be parenthesized as (a|(b&c)) for evaluation.
Therefore the equation for prefix notation evaluates to |a&bc.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Data Structure.

To practice all areas of Data Structure, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter