Postfix to Infix Conversion Multiple Choice Questions and Answers (MCQs)

«
»

This set of Data Structures & Algorithms Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Postfix to Infix Conversion”.

1. Which of the following data structure is used to convert postfix expression to infix expression?
a) Stack
b) Queue
c) Linked List
d) Heap
View Answer

Answer: a
Explanation: To convert the postfix expression into infix expression we need stack. We need stack to maintain the intermediate infix expressions. We use stack to hold operands.
advertisement

2. The postfix expression abc+de/*- is equivalent to which of the following infix expression?
a) abc+-de*/
b) (a+b)-d/e*c
c) a-(b+c)*(d/e)
d) abc+*-(d/e)
View Answer

Answer: c
Explanation: Given postfix expression : abc+de/*-
infix ⇒ a(b+c)(d/e)*-
⇒ a(b+c)*(d/e)-
⇒ a-(b+c)*(d/e)
Hence, correct choice is a-(b+c)*(d/e).

3. The equivalent infix expression and value for the postfix form 1 2 + 3 * 4 5 * – will be ___________
a) 1 + 2 * 3 – 4 * 5 and -13
b) (2 + 1) * (3 – 4) * 5 and 13
c) 1 + 2 * (3 – 4) * 5 and -11
d) (1 + 2) * 3 – (4 * 5) and -11
View Answer

Answer: d
Explanation: Given postfix expression : 1 2 + 3 * 4 5 * –
⇒ (1 + 2) 3 * 4 5 * –
⇒ ((1 + 2) * 3) 4 5 * –
⇒ ((1 + 2) * 3) (4 * 5) –
⇒ ((1 + 2) * 3) – (4 * 5)
So, the equivalent infix expression is (1 + 2) * 3 – (4 * 5) and it’s value is -11.
advertisement
advertisement

4. What is the value of the postfix expression 2 3 + 4 5 6 – – *
a) 19
b) 21
c) -4
d) 25
View Answer

Answer: d
Explanation: Given postfix expression : 2 3 + 4 5 6 – – *
infix ⇒ (2 + 3)4 (5 – 6) – *
⇒ (2 + 3)*4 – (5 – 6)
Hence, value = (2 + 3) * (4 – (5 – 6)) = 5 *(4 – (-1)) = 5*5 = 25.

5. The prefix expression of the postfix expression AB+CD-* is __________
a) (A+B)*(C-D)
b) +AB*-CD
c) A+*BCD-
d) *+AB-CD
View Answer

Answer: d
Explanation: To convert from postfix to prefix, we first convert it to infix and then to prefix.
postfix : AB+CD-*
infix ⇒ (A+B) * (C-D)
So, prefix ⇒ +AB*-CD,
⇒ *+AB-CD.
Therefore, correct choice is *+AB-CD.
advertisement

6. Consider the postfix expression 4 5 6 a b 7 8 a c, where a, b, c are operators. Operator a has higher precedence over operators b and c. Operators b and c are right associative. Then, equivalent infix expression is
a) 4 a 5 6 b 7 8 a c
b) 4 a 5 c 6 b 7 a 8
c) 4 b 5 a 6 c 7 a 8
d) 4 a 5 b 6 c 7 a 8
View Answer

Answer: c
Explanation: Given postfix expression: 4 5 6 a b 7 8 a c
infix ⇒ 4 (5 a 6) b (7 a 8) c
⇒ (4 b (5 a 6)) (7 a 8) c
⇒ (4 b (5 a 6)) c (7 a 8)
So, the required infix expression is 4 b 5 a 6 c 7 a 8.

7. To convert the postfix expression into the infix expression we use stack and scan the postfix expression from left to right.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Stack is used to postfix expression to infix expression. And to convert we follow the following steps: (i) Scan the expression from left to right. (ii) If operand is found, push it on stack.(iii) If operator is found, the two operands are popped and the combined infix expression is formed and pushed onto the stack.
advertisement

8. Which of the following is valid reverse polish expression?
a) a op b
b) op a b
c) a b op
d) both op a b and a b op
View Answer

Answer: c
Explanation: The postfix expression is also known as the reverse polish expression. In postfix expressions, the operators come after the operands. So, the correct expression is a b op and hence a b op is correct.

9. The result of the postfix expression 5 3 * 9 + 6 / 8 4 / + is _____________
a) 8
b) 6
c) 10
d) 9
View Answer

Answer: b
Explanation: Given postfix expression: 5 3 * 9 + 6 / 8 4 / +
Result = 5 3 * 9 + 6 / 8 4 / +
= (5 * 3) 9 + 6 / (8 / 4) +
= ((5 * 3) + 9) / 6 + ( 8 / 4) = ( 24 / 6) + 2 = 4 + 2 = 6.
advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Data Structure.

To practice all areas of Data Structure, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter