Ternary Heap Multiple Choice Questions and Answers (MCQs) – 2

«
»

This set of Data Structures & Algorithms Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Ternary Heap – 2”.

1. What is the time complexity for inserting a new item in a ternary heap of n elements?
a) O (log n/ log 3)
b) O (n!)
c) O (n)
d) O (1)
View Answer

Answer: a
Explanation: In order to insert a new item in a ternary heap data structure having n elements, the heap has great efficiency for inserting them. So the time complexity for worst case is found to be O (log n/ log 3).
advertisement

2. Is decrease priority operation performed more quickly in a ternary heap with respect to the binary heap.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Ternary heap is a type of data structure in the field of computer science. It is a part of the Heap data structure family. Due to the swapping process, the decrease priority operation performs more quickly in a ternary heap.

3. What is the time complexity for decreasing priority of key in a minimum ternary heap of n elements?
a) O (log n/ log 3)
b) O (n!)
c) O (n)
d) O (1)
View Answer

Answer: a
Explanation: In order to decrease the priority of an item in a ternary heap data structure having n elements, the heap has great efficiency for decreasing them. So the time complexity for worst case is found to be O (log n/ log 3). This is due to the upwards swapping process.
advertisement
advertisement

4. What is the time complexity for increasing priority of key in a maximum ternary heap of n elements?
a) O (log n/ log 3)
b) O (n!)
c) O (n)
d) O (1)
View Answer

Answer: a
Explanation: In order to increase the priority of an item in a ternary heap data structure having n elements, it performs upwards swapping. So the time complexity for worst case is found to be O (log n/ log 3).

5. What is the time complexity for deleting root key in a ternary heap of n elements?
a) O (log n/ log 3)
b) O (3log n/ log 3)
c) O (n)
d) O (1)
View Answer

Answer: b
Explanation: In order to delete a root key in a ternary heap data structure having n elements, it performs downward swapping. So the time complexity for worst case is found to be O (3log n/ log 3).
advertisement

6. What is the time complexity for increasing priority of key in a minimum ternary heap of n elements?
a) O (log n/ log 3)
b) O (3log n/ log 3)
c) O (n)
d) O (1)
View Answer

Answer: b
Explanation: In order to the increasing the priority of key in a minimum ternary heap data structure having n elements, it performs downward swapping. So the time complexity for worst case is found to be O (3log n/ log 3).

7. What is the time complexity for decreasing priority of key in a maximum ternary heap of n elements?
a) O (log n/ log 3)
b) O (3log n/ log 3)
c) O (n)
d) O (1)
View Answer

Answer: b
Explanation: In order to decrease the priority of key in a maximum ternary heap data structure having n elements, it performs downward swapping. So the time complexity for worst case is found to be O (3log n/ log 3).
advertisement

8. Do ternary heap have better memory cache behavior than binary heap.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Ternary heap is a type of data structure in the field of computer science. It is a part of the Heap data structure family. Due to the swapping process, they have better memory cache behavior.

9. What is the time complexity for creating a ternary heap using swapping?
a) O (log n/ log 3)
b) O (n!)
c) O (n)
d) O (1)
View Answer

Answer: c
Explanation: Ternary Heap can be formed by two swapping operations. Therefore, the time complexity for creating a ternary heap using two swapping operation is found to be O (n).
advertisement

10. Which of the following is the application of minimum ternary heap?
a) Prim’s Algorithm
b) Euclid’s Algorithm
c) Eight Queen Puzzle
d) Tree
View Answer

Answer: a
Explanation: When working on the graph in the computer science field, the Prim’s Algorithm for spanning trees uses a minimum ternary heap as there are delete operation equal to a number of edges and decrease priority operation equal to the number of vertices associated with the graph.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Data Structure.

To practice all areas of Data Structure, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter