Van Emde Boas Tree Multiple Choice Questions and Answers (MCQs)

«
»

This set of Data Structures & Algorithms Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Van Emde Boas Tree”.

1. What is the other name or Van Emde Boas Tree data structure?
a) Van Emde Boas Array
b) Van Emde Boas Stack
c) Van Emde Boas Priority Queue
d) Van Emde Boas Heap
View Answer

Answer: c
Explanation: The Van Emde Boas Tree data structure is also popularly known as Van Emde Boas Priority Queue. This data structure implements the array associatively for the given integer keys. It was formulated by Peter Van Emde Boas.
advertisement

2. Who Invented The vEB also known as Van Emde Boas Tree?
a) Peter Van Emde Boas
b) Samuel F. B. Morse
c) Friedrich Clemens Gerke
d) Alexander Morse
View Answer

Answer: d
Explanation: The Van Emde Boas Tree data structure is also popularly known as Van Emde Boas Priority Queue. This data structure implements the array associatively for the given integer keys. It was formulated by Peter Van Emde Boas.

3. What is the time complexity for storing the maximum number of elements in Van Emde Boas tree if M is the maximum number of elements?
a) O (log M)
b) O (M!)
c) O (M)
d) O (1)
View Answer

Answer: c
Explanation: In order to store the maximum number of elements in Van Emde Boas data structure where M is the maximum number of elements, the tree has great efficiency for storing them. So the time complexity for worst case is found to be O (M).
advertisement
advertisement

4. Does Van Emde Boas data structure perform all operation in O (log (log M)) time where M = 2m.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: All the operations performed on the Van Emde Boas tree with an associative array like Insertion, Deletion, Searching and many more can be performed in O (log (log M)) time where M = 2m.

5. What is the time complexity for searching a key or integer in Van Emde Boas data structure?
a) O (log M!)
b) O (M!)
c) O (M2)
d) O (log (log M))
View Answer

Answer: d
Explanation: In order to search a key or integer in the Van Emde Boas data structure, the operation can be performed on an associative array. Hence, the time complexity for searching a key or integer in Van Emde Boas data structure is O (log (log M)).
advertisement

6. Which type of tree does Van Emde Boas require to perform basic operations?
a) Unbalanced
b) Balanced
c) Complete
d) Non – Binary
View Answer

Answer: d
Explanation: The Van Emde Boas Tree data structure is also popularly known as Van Emde Boas Priority Queue. This data structure implements the array associatively for the given integer keys. It was formulated by Peter Van Emde Boas. It is a non – binary type of tree.

7. What is the time complexity for inserting a key or integer in Van Emde Boas data structure?
a) O (log M!)
b) O (M!)
c) O (M2)
d) O (log (log M))
View Answer

Answer: a
Explanation: In order to insert a key or integer in the Van Emde Boas data structure, the operation can be performed on an associative array. Hence, the time complexity for inserting a key or integer in Van Emde Boas data structure is O (log (log M)).
advertisement

8. In which year was Van Emde Boas tree invented?
a) 1972
b) 1973
c) 1974
d) 1975
View Answer

Answer: d
Explanation: The Van Emde Boas Tree data structure is also popularly known as Van Emde Boas Priority Queue. This data structure implements the array associatively for the given integer keys. It was formulated by Peter Van Emde Boas in 1975.

9. What is the time complexity for deleting a key or integer in Van Emde Boas data structure?
a) O (log M!)
b) O (log (log M))
c) O (M!)
d) O (M2)
View Answer

Answer: b
Explanation: In order to delete a key or integer in the Van Emde Boas data structure, the operation can be performed on an associative array. Hence, the time complexity for deleting a key or integer in Van Emde Boas data structure is O (log (log M)).
advertisement

10. Can operation like Find Next and Find Previous be implemented.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Since the Van Emde Boas data structure follows an associative array abstract data type to perform different operations. Hence, an operation like Find Next and Find Previous be implemented.

11. What is the time complexity for finding a maximum and minimum integer in Van Emde Boas data structure?
a) O (log M!)
b) O (M!)
c) O (1)
d) O (log (log M))
View Answer

Answer: c
Explanation: In order to find a maximum or minimum integer in the Van Emde Boas data structure, the operation can be performed on an associative array. Hence, the time complexity for finding a maximum or minimum integer in Van Emde Boas data structure is O (1).

12. On which abstract data type does van Emde Boas tree performs the operation?
a) Tree
b) Linked List
c) Heap
d) Associative Array
View Answer

Answer: d
Explanation: The Van Emde Boas Tree data structure is also popularly known as Van Emde Boas Priority Queue. This data structure implements an abstract data type called associative array for the given integer keys.

13. Which operation find the value associated with a given key?
a) Insert
b) Find Next
c) Look up
d) Delete
View Answer

Answer: b
Explanation: This data structure implements an abstract data type called associative array for the given integer keys. Hence, to find the value associated with a given key, Look Up operation is performed.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Data Structure.

To practice all areas of Data Structure, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter