Postorder Traversal Multiple Choice Questions and Answers (MCQs)

«
»

This set of Data Structures & Algorithms Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Postorder Traversal”.

1. In postorder traversal of binary tree right subtree is traversed before visiting root.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Post-order method of traversing involves – i) Traverse left subtree in post-order, ii) Traverse right subtree in post-order, iii) visit the root.
advertisement

2. What is the possible number of binary trees that can be created with 3 nodes, giving the sequence N, M, L when traversed in post-order.
a) 15
b) 3
c) 5
d) 8
View Answer

Answer: c
Explanation: 5 binary trees are possible and they are,
postorder-traversal-questions-answers-q2

3. The post-order traversal of a binary tree is O P Q R S T. Then possible pre-order traversal will be ________
a) T Q R S O P
b) T O Q R P S
c) T Q O P S R
d) T Q O S P R
View Answer

Answer: c
Explanation: The last, second last nodes visited in post-order traversal are root and it’s right child respectively. Option T Q R S O P can’t be a pre-order traversal, because nodes O, P are visited after the nodes Q, R, S. Option T O Q R P S, can’t be valid, because the pre-order sequence given in option T O Q R P S and given post-order traversal creates a tree with node T as root and node O as left subtree. Option T Q O P S R is valid. Option T Q O S P R is not valid as node P is visited after visiting node S.
advertisement
advertisement

4. A binary search tree contains values 7, 8, 13, 26, 35, 40, 70, 75. Which one of the following is a valid post-order sequence of the tree provided the pre-order sequence as 35, 13, 7, 8, 26, 70, 40 and 75?
a) 7, 8, 26, 13, 75, 40, 70, 35
b) 26, 13, 7, 8, 70, 75, 40, 35
c) 7, 8, 13, 26, 35, 40, 70, 75
d) 8, 7, 26, 13, 40, 75, 70, 35
View Answer

Answer: d
Explanation: The binary tree contains values 7, 8, 13, 26, 35, 40, 70, 75. The given pre-order sequence is 35, 13, 7, 8, 26, 70, 40 and 75. So, the binary search tree formed is
postorder-traversal-questions-answers-q4
Thus post-order sequence for the tree is 8, 7, 26, 13, 40, 75, 70 and 35.

5. Which of the following pair’s traversals on a binary tree can build the tree uniquely?
a) post-order and pre-order
b) post-order and in-order
c) post-order and level order
d) level order and preorder
View Answer

Answer: b
Explanation: A binary tree can uniquely be created by post-order and in-order traversals.
advertisement

6. A full binary tree can be generated using ______
a) post-order and pre-order traversal
b) pre-order traversal
c) post-order traversal
d) in-order traversal
View Answer

Answer: a
Explanation: Every node in a full binary tree has either 0 or 2 children. A binary tree can be generated by two traversals if one of them is in-order. But, we can generate a full binary tree using post-order and pre-order traversals.

7. The maximum number of nodes in a tree for which post-order and pre-order traversals may be equal is ______
a) 3
b) 1
c) 2
d) any number
View Answer

Answer: b
Explanation: The tree with only one node has post-order and pre-order traversals equal.
advertisement

8. The steps for finding post-order traversal are traverse the right subtree, traverse the left subtree or visit the current node.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Left subtree is traversed first in post-order traversal, then the right subtree is traversed and then the output current node.

9. The pre-order and in-order are traversals of a binary tree are T M L N P O Q and L M N T O P Q. Which of following is post-order traversal of the tree?
a) L N M O Q P T
b) N M O P O L T
c) L M N O P Q T
d) O P L M N Q T
View Answer

Answer: a
Explanation: The tree generated by using given pre-order and in-order traversal is
postorder-traversal-questions-answers-q9
Thus, L N M O Q P T will be the post-order traversal.
advertisement

10. For a binary tree the first node visited in in-order and post-order traversal is same.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Consider a binary tree,
postorder-traversal-questions-answers-q10
Its in-order traversal – 13 14 16 19
Its post-order traversal- 14 13 19 16. Here the first node visited is not same.

11. Find the postorder traversal of the binary tree shown below.
postorder-traversal-questions-answers-q11
a) P Q R S T U V W X
b) W R S Q P V T U X
c) S W T Q X U V R P
d) S T W U X V Q R P
View Answer

Answer: c
Explanation: In postorder traversal the left subtree is traversed first and then the right subtree and then the current node. So, the posturer traversal of the tree is, S W T Q X U V R P.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Data Structure.

To practice all areas of Data Structure, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter