Concrete Technology Questions and Answers – Quality Management in Concrete Construction

«
»

This set of Basic Concrete Technology Questions and Answers focuses on “Quality Management in Concrete Construction”.

1. Quality management system _________ perception of customers towards company.
a) Improves
b) Deprove
c) Recede
d) Worsen
View Answer

Answer: a
Explanation: Quality management system improves perception of customers towards company due to credible quality personnel and quality practices.
advertisement

2. Good quality construction _________ the wastage of materials, smooth function of the team.
a) Increases
b) Decreases
c) Doesn’t effect
d) Gain
View Answer

Answer: b
Explanation: Good quality construction reduces the wastage of materials, smooth function of the team and keeps the construction cost within the limit.

3. Quality control helps to ___________ the risks of overdesign that ___________ the overall cost.
a) Maximize, Increase
b) Minimize, Increase
c) Maximize, Decrease
d) Minimize, Decrease
View Answer

Answer: d
Explanation: Quality control helps to minimize the risks of overdesign that reduces the overall cost.

4. It opens the area of improvement for quality construction rationally based on the documents from __________ projects.
a) Previous
b) Next
c) Later
d) Future
View Answer

Answer: a
Explanation: It opens the area of improvement for quality construction rationally based on the documents from previous projects.
advertisement

5. Quality of construction activities will be tracked by quality management documents.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Quality of construction activities will be tracked by quality management documents and becomes a record for future reference.

6. It __________ job-site concrete handling, curing, sampling and testing procedures.
a) Improves
b) Deprove
c) Recede
d) Worsen
View Answer

Answer: a
Explanation: It improves job-site concrete handling, curing, sampling and testing procedures to reduce potential liability to the company.

7. Minimize the cost of repair and maintenance of the structure.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Minimize the cost of repair and maintenance of the structure after construction due to quality works.
advertisement

8. The concrete mix should be designed in the laboratory with the materials to be used on site.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The concrete mix should be designed in the laboratory with the materials to be used on site.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Concrete Technology.

To practice basic questions and answers on all areas of Concrete Technology, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn