Concrete Technology Questions and Answers – Complexity in Special Concrete, India in SCC

This set of Concrete Technology Questions and Answers focuses on “Complexity in Special Concrete, India in SCC”.

1. In a dry environment, concrete strength will be loosed as much as __________ % in moist environment.
a) 30
b) 40
c) 50
d) 60
View Answer

Answer: c
Explanation: Laboratory tests show that concrete strength will be loosed as much as 50% in dry environment as compared to moist environment.

2. After finishing concrete surface must be kept __________
a) Dry
b) First dry it and then wet it
c) First wet it and then dry it
d) Wet
View Answer

Answer: d
Explanation: After finishing concrete surface must be kept wet, so that it’d be prevented from evaporation.

3. A ___________ paste structure undergoes ___________ creep.
a) Good, high
b) Poor, high
c) Good, average
d) Poor, low
View Answer

Answer: b
Explanation: The amount of paste content and its quality is one of the most important factors influencing creep. A poorer paste structure undergoes higher creep.
advertisement
advertisement

4. SCC has __________ yield stress.
a) Low
b) High
c) Medium
d) 75%
View Answer

Answer: a
Explanation: Self-consolidating concrete or self-compacting concrete (commonly called as SCC) is a concrete mix which has a low yield stress.

5. SCC has __________ deformability.
a) Low
b) High
c) Medium
d) 75%
View Answer

Answer: b
Explanation: Self-consolidating concrete or self-compacting concrete (commonly called as SCC) is a concrete mix which has a high deformability.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube

6. SCC has __________ viscosity.
a) Low
b) High
c) Medium
d) 75%
View Answer

Answer: c
Explanation: Self-consolidating concrete or self-compacting concrete (commonly called as SCC) is a concrete mix which has a medium viscosity.

7. SCC has ___________ segregation resistance.
a) Good
b) Bad
c) Average
d) Poor
View Answer

Answer: a
Explanation: Self-consolidating concrete or self-compacting concrete (commonly called as SCC) is a concrete mix that has a medium viscosity and good segregation resistance.
advertisement

8. SCC is measured using the _________
a) Picat’s apparatus
b) Slump-flow test
c) Slump test
d) Standard Consistency Test
View Answer

Answer: b
Explanation: SCC is measured using Slump flow test rather than usual slump test, as it is too fluid to keep its shape when the cone is removed from it.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Concrete Technology.

advertisement

To practice all areas of Concrete Technology, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

If you find a mistake in question / option / answer, kindly take a screenshot and email to [email protected]

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & discussions at Telegram SanfoundryClasses.