Concrete Technology Questions and Answers – Flaws in Concrete and Remedial Measures, Quality of Concrete

«
»

This set of Concrete Technology Multiple Choice Questions & Answers focuses on “Flaws in Concrete and Remedial Measures, Quality of Concrete”.

1. What C31 test under the Standard ASTM test method?
a) Test Method for Making and Curing Concrete Test Specimens in the Field
b) Test Method for Compressive Strength of Cylindrical Specimen
c) Test Method for Unit Weight, Yield, and Air Content (Gravimetric) of Concrete
d) Test Method for Slump of Hydraulic Cement Concrete
View Answer

Answer: a
Explanation: According to Standard ASTM test methods to evaluate field-placed concrete C31 test is for Test Method for Making and Curing Concrete Test Specimens in the Field.

2. What C39 test under the Standard ASTM test method?
a) Test Method for Making and Curing Concrete Test Specimens in the Field
b) Test Method for Compressive Strength of Cylindrical Specimen
c) Test Method for Unit Weight, Yield, and Air Content (Gravimetric) of Concrete
d) Test Method for Slump of Hydraulic Cement Concrete
View Answer

Answer: b
Explanation: According to Standard ASTM test methods to evaluate field-placed concrete C39 test is for Test Method for Compressive Strength of Cylindrical Specimen.

3. What C138 test under the Standard ASTM test method?
a) Test Method for Making and Curing Concrete Test Specimens in the Field
b) Test Method for Compressive Strength of Cylindrical Specimen
c) Test Method for Unit Weight, Yield, and Air Content (Gravimetric) of Concrete
d) Test Method for Slump of Hydraulic Cement Concrete
View Answer

Answer: c
Explanation: According to Standard ASTM test methods to evaluate field-placed concrete C138 test is for Test Method for Unit Weight, Yield, and Air Content (Gravimetric) of Concrete.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. What C143 test under the Standard ASTM test method?
a) Test Method for Making and Curing Concrete Test Specimens in the Field
b) Test Method for Compressive Strength of Cylindrical Specimen
c) Test Method for Unit Weight, Yield, and Air Content (Gravimetric) of Concrete
d) Test Method for Slump of Hydraulic Cement Concrete
View Answer

Answer: d
Explanation: According to Standard ASTM test methods to evaluate field-placed concrete C143 test is for Test Method for Slump of Hydraulic Cement Concrete.

5. What C172 test under the Standard ASTM test method?
a) Test Method for Sampling Freshly Mixed Concrete
b) Test Method for Air Content of Freshly Mixed Concrete by the Volumetric Method
c) Test Method for Air Content of Freshly Mixed Concrete by the Pressure Method
d) Test Method for Temperature of Freshly Mixed Portland-Cement Concrete
View Answer

Answer: a
Explanation: According to Standard ASTM test methods to evaluate field-placed concrete C172 test is for Test Method for Sampling Freshly Mixed Concrete.

6. What C173 test under the Standard ASTM test method?
a) Test Method for Sampling Freshly Mixed Concrete
b) Test Method for Air Content of Freshly Mixed Concrete by the Volumetric Method
c) Test Method for Air Content of Freshly Mixed Concrete by the Pressure Method
d) Test Method for Temperature of Freshly Mixed Portland-Cement Concrete
View Answer

Answer: b
Explanation: According to Standard ASTM test methods to evaluate field-placed concrete C173 test is for Air Content of Freshly Mixed Concrete by the Volumetric Method.

7. What C 231 test under the Standard ASTM test method?
a) Test Method for Sampling Freshly Mixed Concrete
b) Test Method for Air Content of Freshly Mixed Concrete by the Volumetric Method
c) Test Method for Air Content of Freshly Mixed Concrete by the Pressure Method
d) Test Method for Temperature of Freshly Mixed Portland-Cement Concrete
View Answer

Answer: c
Explanation: According to Standard ASTM test methods to evaluate field-placed concrete C231 test is for Air Content of Freshly Mixed Concrete by the Pressure Method.
advertisement

8. What C 1064 test under the Standard ASTM test method?
a) Test Method for Sampling Freshly Mixed Concrete
b) Test Method for Air Content of Freshly Mixed Concrete by the Volumetric Method
c) Test Method for Air Content of Freshly Mixed Concrete by the Pressure Method
d) Test Method for Temperature of Freshly Mixed Portland-Cement Concrete
View Answer

Answer: d
Explanation: According to Standard ASTM test methods to evaluate field-placed concrete C1064 test is for Temperature of Freshly Mixed Portland-Cement Concrete.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Concrete Technology.

advertisement

To practice all areas of Concrete Technology, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.