Concrete Technology Questions and Answers – Special Concrete

«
»

This set of Concrete Technology Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Special Concrete”.

1. The cement concrete, from which entrained air and excess water are removed after placing it in position, is called ________
a) Vacuum concrete
b) LWC
c) Prestressed concrete
d) Sawdust concrete
View Answer

Answer: a
Explanation: Vacuum concrete is the type of concrete in which the excess water is removed for improving concrete strength. The water is removed by use of vacuum mats connected to a vacuum pump.
advertisement

2. Light weight cement content for compressive strength 3000 psi is _______ pounds per cubic yard.
a) 400-510
b) 440-560
c) 530-660
d) 630-750
View Answer

Answer: b
Explanation: Light weight cement content for compressive strength 3000 psi is 440-560 pounds per cubic yard and 400-510 is for compressive strength 2500 psi.

3. The light-weight concrete is prepared by ____________
a) Mixing Portland cement with sawdust in specified proportion in the concrete
b) Using coke-breeze, slag as aggregate in the concrete
c) Mixing Al in the concrete
d) Mixing Fe in the concrete
View Answer

Answer: b
Explanation: The light-weight concrete is prepared by using coke-breeze, cinder or slag as aggregate in the concrete.

4. Aerated Concrete is ______________
a) Very heavy weight
b) Heavy weight
c) Medium weight
d) Light weight
View Answer

Answer: d
Explanation: Aerated concrete is also referred to as gas concrete, foam concrete, cellular concrete. In India, we have at present a few factories manufacturing aerated concrete.

5. Entrainment of air also improves workability and durability.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Entrainment of air also improves workability and durability to produce such concrete which would have resistance to weathering actions.
advertisement

6. No fines concrete is manufactured by _____________
a) By adding no fines materials from normal concrete
b) By eliminating no fines materials from normal concrete
c) By reducing its strength
d) By increasing its strength
View Answer

Answer: b
Explanation: No fines concrete is one type of light weight concrete. As the name indicates that it is a concrete mix without fine aggregate or sand.

7. Density of no fines concrete with light weight aggregate vary from ________ kg/m3.
a) 1600-1900
b) <300
c) >2500
d) >300
View Answer

Answer: b
Explanation: The range of the density of no fines aggregates with the light weight aggregates vary from less than 300 kg/m3.

8. In bridges, HDC is used.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: In bridges, High Density Concrete is being used to reduce the number of beams for supporting span.

9. What is the value of modulus of elasticity for Sulphur infiltered concrete?
a) 60-115 MPa
b) 10-16 MPa
c) 35-50 GPa
d) 500 GPa
View Answer

Answer: c
Explanation: 35-60 GPa is the range of modulud of elasticity for the Sulphur infiltered concrete whereas the OPC has the range of 25-28 GPa.

10. Diameter of Round Steel Fiber lies in the range of ________ mm.
a) .3-.5
b) .25-.75
c) .155-.41
d) .25-.90
View Answer

Answer: b
Explanation: Round steel fiber are commonly used and produced by cutting round wire into the short length. The diameter lies in the range of 0.25mm to 0.75mm.
advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Concrete Technology.

To practice all areas of Concrete Technology, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn