Concrete Technology Questions and Answers – Use of Sea Water for Mixing of Concrete

This set of Concrete Technology Questions and Answers focuses on “Use of Sea Water for Mixing of Concrete”.

1. What is the permissible limits for construction of chlorides in water for RCC work?
a) 200mg/l
b) 2000mg/l
c) 1000mg/l
d) 500mg/l
View Answer

Answer: c
Explanation: 1000mg/l is the standard value for the permissible limits for construction of chlorides in water for RCC work.

2. What is the permissible limits for construction of chlorides in water for PCC work?
a) 200mg/l
b) 2000mg/l
c) 1000mg/l
d) 500mg/l
View Answer

Answer: b
Explanation: 2000mg/l is the standard value for the permissible limits for construction of chlorides in water for PCC work.

3. What is the permissible limits for construction of sulphates in water?
a) 200mg/l
b) 2000mg/l
c) 1000mg/l
d) 500mg/l
View Answer

Answer: d
Explanation: 500mg/l is the standard value for the permissible limits for construction of sulphates in water.
advertisement
advertisement

4. There is necessary to minimize the use of salt water in RCC.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Salty water causes rusting problems in the steel provided in RCC work for the structures.

5. Presence of acid, alkali ___________
a) Increases the strength
b) Reduces the strength
c) Do effect the concrete
d) Depends upon the proportion
View Answer

Answer: b
Explanation: Presence of acid, alkali, industrial waste, sanitary sewage and water with sugar also reduce the strength of concrete.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube

6. What is the maximum limit (ppm) for chlorides in water?
a) 500
b) 1000
c) 2000
d) 1500
View Answer

Answer: a
Explanation: It is the standard value of maximum limit (ppm) for chlorides in water for construction.

7. What is the maximum limit (ppm) for SO3 in water?
a) 500
b) 1000
c) 2000
d) 1500
View Answer

Answer: b
Explanation: It is the standard value of maximum limit (ppm) for Sulphur trioxide in water for construction.
advertisement

8. What is the maximum limit (ppm) for turbidity in water?
a) 500
b) 1000
c) 2000
d) 1500
View Answer

Answer: d
Explanation: It is the standard value of maximum limit (ppm) for turbidity in water for construction.

9. What is the maximum limit (ppm) for Alkali Carbonates and Bicarbonates in the water?
a) 500
b) 1000
c) 2000
d) 1500
View Answer

Answer: b
Explanation: It is the standard value of maximum limit (ppm) for Alkali Carbonates and Bicarbonates in water for construction.
advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Concrete Technology.

To practice all areas of Concrete Technology, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

If you find a mistake in question / option / answer, kindly take a screenshot and email to [email protected]

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & discussions at Telegram SanfoundryClasses.