Concrete Technology Questions and Answers – No Fines Concrete, High Density Concrete

«
»

This set of Concrete Technology test focuses on “No Fines Concrete, High Density Concrete”.

1. No fines concrete is manufactured by _______
a) By adding no fines materials from normal concrete
b) By eliminating no fines materials from normal concrete
c) By reducing its strength
d) By increasing its strength
View Answer

Answer: b
Explanation: No fines concrete is one type of light weight concrete. As the name indicates that it is a concrete mix without fine aggregate or sand.
advertisement

2. Coarse aggregates which has been used in this is of __________
a) 10 mm
b) 20 mm
c) 15 mm
d) 25 mm
View Answer

Answer: a
Explanation: Normally coarse aggregates passing from 20 mm sieve and retained on 10 mm sieve which is further used for this type of concrete.

3. The w/c ratio is kept in the range of _______
a) .1-.2
b) .38-.52
c) .83-1
d) .25-.38
View Answer

Answer: b
Explanation: The water cement ratio is kept within the range of 0.38-0.52. The water cement ratio should be chosen very carefully considering the cohesive nature of the materials which we are using.

4. Density of no fines concrete with normal aggregate vary from _________ kg/m3.
a) 1600-1900
b) <300
c) >2500
d) >300
View Answer

Answer: a
Explanation: The range of the density of no fines aggregates with the normal aggregates vary from 1600-1900 kg/m3.

5. Density of no fines concrete with light weight aggregate vary from _________ kg/m3.
a) 1600-1900
b) <300
c) >2500
d) >300
View Answer

Answer: b
Explanation: The range of the density of no fines aggregates with the light weight aggregates vary from less than 300 kg/m3.
advertisement

6. The compressive strength of no fines concrete varies between __________
a) 0-5 MPa
b) 4-14 MPa
c) 25 MPa
d) >15 MPa
View Answer

Answer: b
Explanation: The compressive strength of no fines concrete varies between the ranges of 4MPa to 14 MPa.

7. Which of the following are the disadvantages of this concrete?
a) Lightweight
b) Low strength
c) Low shrinkage
d) Good thermal insulating property
View Answer

Answer: b
Explanation: The main disadvantage of this concrete is that it has very low strength as compared to ordinary Portland cement.

8. Which of the following are the advantages of this concrete?
a) Low density
b) Low strength
c) It can’t be use in RCC structure
d) Cannot be measured by any available standard methods
View Answer

Answer: a
Explanation: Due to low density i.e., it is light weight which is good for our construction purpose because it will be easy to transport.

9. The range of the density for this concrete is ___________
a) >5000 kg/cu. m
b) <6000 kg/cu m
c) 3400-5600 kg/cu m
d) <3400 kg/cu m
View Answer

Answer: c
Explanation: Test results indicate that high density concrete with densities ranging from 3400 -5600 kg/cu m.
advertisement

10. The compressive strength varies from ____________
a) < 200 kg/cm2
b) > 550 kg/cm2
c) 200-550 kg/cm2
d) 700 kg/cm2
View Answer

Answer: c
Explanation: Compressive strengths varying from 200 -550 kg/sq cm can be produced using steel punchings as coarse aggregate.

11. Due to low w/c ratio _____________
a) It doesn’t cause any problems
b) It causes problems
c) Workability is easy
d) Strength is more
View Answer

Answer: b
Explanation: Due to low water cement ratio, it causes many problems that’s why superplasticizers are used.

12. Maximum size of aggregates are used to produce 70MPa compressive strength?
a) 20-30 mm
b) 10-20 mm
c) 30-40 mm
d) 40-50 mm
View Answer

Answer: a
Explanation: Maximum size of aggregates is 20-30 mm are used to produce 70MPa compressive strength.

13. Maximum size of aggregates are used to produce 100MPa compressive strength?
a) 20-30 mm
b) 10-20 mm
c) 30-40 mm
d) 40-50 mm
View Answer

Answer: b
Explanation: Maximum size of aggregates is 10-20 mm are used to produce 100MPa compressive strength.
advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Concrete Technology.

To practice all areas of Concrete Technology for tests, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn