Concrete Technology Questions and Answers – Mix Design of LWC, Aerated Concrete

«
»

This set of Concrete Technology Quiz focuses on “Mix Design of LWC, Aerated Concrete”.

1. What is the amount of mixing water used to make LWC?
a) 1/2
b) 2/3
c) 1/4
d) 1/3
View Answer

Answer: b
Explanation: The general practice for structural light-weight concrete is to mix the aggregate and about 2/3 of the mixing water for a period upto one minute prior to the addition of cement and the balance mixing water.
advertisement

2. What is the normal time to get uniform mixing?
a) 30 seconds
b) 2 or more minutes
c) 1 minutes
d) 24 hours
View Answer

Answer: b
Explanation: Mixing is done continuously as required for homogeneity. Usually, 2 or more minutes are required to get uniform mixing.

3. The strength of the resulting concrete is _______ % lower than when dry aggregate is used for the same content.
a) 5-10
b) 10-15
c) 15-20
d) 0-5
View Answer

Answer: a
Explanation: It has been seen that the strength of the resulting concrete is about 5 to 10 percent lower than when dry aggregate is used for the same content and workability.

4. The density of concrete made with saturated aggregate is ___________
a) High
b) Low
c) Very high
d) Very low
View Answer

Answer: a
Explanation: Moreover, the density of concrete made with saturated aggregate is higher and the durability of such concrete, especially its resistance to frost is lower.

5. The light-weight concrete is prepared by ________
a) Mixing Portland cement with sawdust in specified proportion in the concrete
b) Using coke-breeze, slag as aggregate in the concrete
c) Mixing Al in the concrete
d) Mixing Fe in the concrete
View Answer

Answer: b
Explanation: The light-weight concrete is prepared by using coke-breeze, cinder or slag as aggregate in the concrete.
advertisement

6. Aerated Concrete is _________
a) Very heavy weight
b) Heavy weight
c) Medium weight
d) Light weight
View Answer

Answer: d
Explanation: Aerated concrete is also referred to as gas concrete, foam concrete, cellular concrete. In India we have at present a few factories manufacturing aerated concrete.

7. Air contents should be _________ % by volume.
a) 1-2
b) 2-3
c) 3-4
d) 4-5
View Answer

Answer: c
Explanation: This type of cement was first of all developed in U.S.A. It is recommended that air contents should be 03-04 % by volume.

8. Which one is not used as air entraining agents?
a) Alumina
b) Natural resins
c) Fats
d) Oil
View Answer

Answer: a
Explanation: Natural resins, fats, oils are used as air entraining agents not alumina.

9. Entrainment of air while applying cement, increases resistance to frost action.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: It is found that entrainment of air or gas bubbles while applying cement, increases resistance to frost action.
advertisement

10. Aerated concrete is made in the density of approx. _________ kg/m3.
a) 50
b) 150
c) 250
d) 350
View Answer

Answer: d
Explanation: Aerated concrete is made in the density range from 300 kg/m3 to about 800 kg/m3.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Concrete Technology.

To practice all areas of Concrete Technology for Quizzes, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn