Concrete Technology Questions and Answers – Ring Tension Test

«
»

This set of Concrete Technology Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Ring Tension Test”.

1. Ring test is the determination for ___________
a) Compressive strength
b) Tensile strength
c) Both Compressive and tensile strength
d) Flexural strength
View Answer

Answer: b
Explanation: Malhotra reintroduced another technique, the ring test, for determination of Tensile strength.
advertisement

2. Ring test is not the determination for ______________
a) Breaking Force
b) Tensile strength
c) Ultimate Elongation
d) Compressive strength
View Answer

Answer: d
Explanation: Ring test is used to analysis for Breaking Force, Tensile strength, Ultimate Elongation.

3. Most small and common ___________ load capacity machines will work for the loads of the materials tested to this specification.
a) 1N
b) 1KN
c) 10N
d) 10KN
View Answer

Answer: b
Explanation: Most small and common 1kN (225 pound) load capacity machines will work for the loads of the materials tested to this specification.

4. Begin the test by separating the grips at a speed of _______________
a) 20 mm per minute
b) 20 inches per sec
c) 20 inches per minute
d) 20 cm per minute
View Answer

Answer: c
Explanation: Begin the test by separating the grips at a speed of 20 inches per minute.
advertisement

5. At least 30 __________ of crosshead travel or more for high elongation materials.
a) cm
b) inches
c) mm
d) m
View Answer

Answer: b
Explanation: At least 30 inches of crosshead travel or more for high elongation materials.

6. Ring tensile strength is __________
a) Proportional to time
b) Inversely proportional to time
c) Inversely proportional to hydrostatic pressure
d) Inversely proportional to average diameter of ring
View Answer

Answer: b
Explanation: fr = PD/2t where P = hydrostatic pressure, D= average diameter of ring, t = time.

7. The tensile properties of a low-pressure plasma-deposited nickel-base superalloy from ____________
a) 25 to 100° C
b) 250 to 1010° C
c) 25 to 1010° C
d) 100 to 250° C
View Answer

Answer: c
Explanation: A ring tensile test using a split disc fixture was developed and used to evaluate the tensile properties of a low-pressure plasma-deposited nickel-base superalloy from 25 to 1010° C.
advertisement

8. ASTM D1414 (D 1414) covers multiple properties of _____________
a) T ring
b) O ring
c) C ring
d) U ring
View Answer

Answer: b
Explanation: ASTM D1414 (D 1414) covers multiple properties of O-Rings. Part of the specification includes tension testing for determining the breaking force, tensile strength, and ultimate elongation of an o-ring.

9. The tolerances on the cross-section of the test specimens shall be within ± ___________
a) 1%
b) 2%
c) 3%
d) 5%
View Answer

Answer: b
Explanation: The tolerances on the cross-section of the test specimens shall be within ± 2%.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Concrete Technology.

To practice all areas of Concrete Technology, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn