Concrete Technology Questions and Answers – Applications of Types of Cement

«
»

This set of Tough Concrete Technology Interview Questions and Answers focuses on “Sulphur Infiltrated Concrete, FRC”.

1. Which cement is used in sewage and water treatment plants?
a) Rapid Hardening Cement
b) Low Heat Cement
c) Sulphate Resisting Cement
d) Quick Setting Cement
View Answer

Answer: c
Explanation: Cement with composition has very good resistance to sulphate attack. This type of cement is used in the construction of foundation in soil where subsoil contains very high proportions of sulphate.
advertisement

2. Which cement is used for mainly building construction where strength required with age?
a) Rapid Hardening Cement
b) Low Heat Cement
c) Portland Pozzolana Cement
d) Quick Setting Cement
View Answer

Answer: c
Explanation: It gains very high compressive strength with age unlike other cement and it is very cheap and affordable.

3. Which cement is used for artificial marble?
a) Rapid Hardening Cement
b) Sulphate Resisting Cement
c) Coloured Cement
d) Quick Setting Cement
View Answer

Answer: c
Explanation: As the name suggests, it is used where coloured cement required for any aesthetic purposes.
advertisement
advertisement

4. Which cement is used to create bond with old concrete surface?
a) Rapid Hardening Cement
b) Expansive Cement
c) Sulphate Resisting Cement
d) Low Heat Cement
View Answer

Answer: b
Explanation: As the name suggests, it expands and increases in volume while settled. It is used to avoid shrinkage of concrete.

5. Which cement is used to store for longer duration in wet climatic conditions?
a) Expansive Cement
b) Ordinary Portland cement
c) Hydrophobic Cement
d) Quick Setting Cement
View Answer

Answer: c
Explanation: This type of cement is manufactured by mixing admixtures like petrolatum, napthalene soap which forms layer and act as water repellent.
advertisement

6. Which cement used in frost resistance concrete?
a) OPC
b) PPC
c) AEC
d) QSC
View Answer

Answer: c
Explanation: It is used to fill up the gap in concrete which are produced by excessive amount of water during casting (later evaporated and leave the gap).

7. Which cement is used for the construction of water-retaining structure like tanks, reservoirs, retaining walls, swimming pools, dams, bridges, piers etc?
a) Waterproof Portland cement
b) Colored Cement
c) High Alumina Cement
d) Low Heat Cement
View Answer

Answer: a
Explanation: This cement is prepared by mixing with OPC or rapid hardening cement with a small percentage of some metal stearates at the time of mixing.
advertisement

8. ____ cement is used for formwork that can be removed earlier and reused in other areas which save the cost of formwork.
a) Rapid Hardening Cement
b) Colored Cement
c) High Alumina Cement
d) Low Heat Cement
View Answer

Answer: a
Explanation: Rapid hardening cement is used where the formwork can be removed earlier and reused in other areas which save the cost of formwork. This cement can be used in prefabricated concrete construction, road works, etc.

9. Which cement is mainly used for interior and exterior decorative works?
a) Rapid Hardening Cement
b) Colored Cement
c) High Alumina Cement
d) Low Heat Cement
View Answer

Answer: b
Explanation: This Cement is produced by adding 5- 10% mineral pigments with Portland cement during the time of grinding.
advertisement

10. Which cement is used for works economic where considerations is predominant?
Reservoirs, retaining walls, swimming pools, dams, bridges, piers etc.
a) Waterproof Portland Cement
b) Colored Cement
c) High Alumina Cement
d) Blast Furnace Slag Cement
View Answer

Answer: d
Explanation: It is obtained by grinding the clinkers with about 60% slag and resembles more or less in properties of Portland cement.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Concrete Technology.

To practice tough questions on all areas of Concrete Technology for Interviews, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.