Concrete Technology Questions and Answers – Manufacture of Portland Cement

»

This set of Concrete Technology Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Manufacture of Portland Cement”.

1. ________ is not use to make Portland Cement (PC).
a) Calcareous Rocks
b) Argillocalcareous Rocks
c) Argillaceous Rocks
d) Sand
View Answer

Answer: d
Explanation: Sand is mixed with Cement to make concrete instead of making cement. Materials which we get from these 3 rocks are useful to make healty PC.

2. Which one doesn’t comes under Calcareous Rocks?
a) Limestone
b) Cement rock
c) Chalk
d) Marine shell deposits
View Answer

Answer: b
Explanation: Cement Rock comes in Argillocalcareous Rocks. And Calcareous Rocks have Limestone, Marl, Chalk, Marine Shell Deposits.

3. What is the percentage of CLINKER in PC?
a) 2-3%
b) 4-6%
c) 2-6%
d) 3-5%
View Answer

Answer: c
Explanation: Portland cement is made by mixing substances containing CaCO3 with substances containing SiO2, Al2O3, Fe2O3 and heating them to a clinker which is subsequently ground to powder and mixed with 2-6 % gypsum.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. As the materials pass through the kiln their temperature is rised upto ____
a) 1300-1600 °C
b) 1100-1500 °C
c) 1300-1500 °C
d) 1100-1600 °C
View Answer

Answer: a
Explanation: 1300-1600 °C is the best range to melt the raw materials for a healty PC. Below 1300 °C the materials whcih we added to make PC won’t melt perfectly and the result will be unhealty PC.

5. What is the diameter and length of the kiln respectively?
a) 6m and 200m
b) 200m and 6m
c) 6m and 6m
d) 200m and 200m
View Answer

Answer: a
Explanation: They are produced in a range of sizes and units with diameters up to 6 m and lengths up to 200 m have been made.

6. What is the range of CaCO3 in Argillocalcareous Rocks?
a) >75%
b) 40-75%
c) <45%
d) 75%
View Answer

Answer: b
Explanation: It is the standard value for in Argillocalcareous Rocks (40-75% CaCO3 such as clayey limestone, clayey marl).

7. Prepared raw mix is fed into the rotary kiln.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Cement kilns are used for the pyroprocessing stage of manufacture of Portland and other types of hydraulic cement, in which calcium carbonate reacts with silica-bearing minerals to form a mixture of calcium silicates.
advertisement

8. What is the diameter of Clinker for making of Portland Cement?
a) .15-5 cm
b) .15-5 m
c) .3-4 cm
d) .3-4 m
View Answer

Answer: a
Explanation: As the materials pass through the kiln their temperature is rised upto 1300-1600 °C. The process of heating is named as “burning”. The output is known as “clinker” which is 0.15-5 cm in diameter.

9. What is the composition of making the Mortar?
a) P.C. + Water
b) P.C. + Water + Sand
c) P.C. + Water + Sand + Gravel
d) Water + Sand + Gravel
View Answer

Answer: b
Explanation: Mortar is a mixture of 3 materials i.e. cement, water and sand (P.C. + sand + water = Mortar), used in building for holding bricks or stones together.
advertisement

10. Cement is a material with adhesive and cohesive properties.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Cement is a material with adhesive and cohesive properties which make it capable of bonding mineral fragments into a compact whole.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Concrete Technology.

To practice all areas of Concrete Technology, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.