Concrete Technology Questions and Answers – Plasticizers

«
»

This set of Concrete Technology Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Plasticizers”.

1. What are plasticizers?
a) Which adds water for workability
b) Which reduces water for workability
c) Which decreases workability at the same water content
d) Which oxidizes water for workability
View Answer

Answer: b
Explanation: The organic substances or combinations of organic and inorganic substances, which allow a reduction in water content for the given workability, or give higher workability at the same water content.
advertisement

2. Which one is an anionic surfactants?
a) Polyglycol esters
b) Hydroxylated carboxylic acids
c) Lignosulphonates
d) Carbohydrates
View Answer

Answer: c
Explanation: Anionic surfactants such as lignosulphonates and their modifications and derivatives, salts of sulphonates hydrocarbons.

3. What is the amount used of plasticizers in cement by weight?
a) 0
b) .1-.4%
c) 1%
d) 1-2%
View Answer

Answer: b
Explanation: Plasticizers are used in the amount of 0.1 percentage to 0.4 percentage by weight of cement.

4. What is the limitation of plasticizers?
a) A good plasticizer is one which does not cause air-entrainment in concrete > .1-.2%
b) A good plasticizer is one which does not cause air-entrainment in concrete > 5%
c) A good plasticizer is one which does not cause air-entrainment in concrete > 10-20%
d) A good plasticizer is one which does not cause air-entrainment in concrete > 1-2%
View Answer

Answer: d
Explanation: A good plasticizer is one which does not cause air-entrainment in concrete is greater than 1-2%.

5. At constant workability, what is the reduction in mixing water?
a) 1-2%
b) 50%
c) .1-.4%
d) 5-15%
View Answer

Answer: d
Explanation: At constant workability, the reduction in mixing water is expected to be of the order of 5% to 15%.
advertisement

6. Where do we use plasticizers?
a) Where low degree of workability is required
b) Where medium degree of workability is required
c) Where high degree of workability is required
d) Where very low degree of workability is required
View Answer

Answer: c
Explanation: Where low degree of workability is required like Deep beams, column and beam junctions.

7. What is super plasticizers?
a) Which adds water for workability
b) Which reduces high range of water for workability
c) Which decreases workability at the same water content
d) Which oxidizes water for workability
View Answer

Answer: b
Explanation: The organic substances or combinations of organic and inorganic substances, which allow a high reduction in water content for the given workability at the same water content.

8. What is the allowed reduction of water with super plasticizers without reducing workability?
a) 10%
b) 20%
c) 30%
d) 40%
View Answer

Answer: c
Explanation: Super plasticizers permits reduction of water content about 30% without reducing the workability.

9. Is it possible to use w/c ratio as low as 5?
a) Yes
b) No
View Answer

Answer: b
Explanation: It is possible to use w/c ratio as low as 0.25 or even lower and yet to make flowing concrete to obtain strength of order 120Mpa or more.
advertisement

10. What is the limitation of Carboxylic acids in High range water reducers?
a) 0
b) .1%
c) .2%
d) .3%
View Answer

Answer: b
Explanation: It is the standard value of limitation of Carboxylic acids in High range water reducers i.e. 0.1 percentage.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Concrete Technology.

To practice all areas of Concrete Technology, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn