Concrete Technology Questions and Answers – Water Cement Ratio

«
»

This set of Concrete Technology Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Water-Cement Ratio”.

1. Water cement ratio is ______
a) Volume of water to the volume of cement
b) Volume of water to the volume of concrete
c) Volume of concrete to the volume of cement
d) Volume of water to the volume of aggregates
View Answer

Answer: a
Explanation: The water–cement ratio is the ratio of the weight of water to the weight of cement used in a concrete mix.

2. A lower ratio leads to _____
a) High strength
b) Low strength
c) Low durability
d) Ease to work
View Answer

Answer: a
Explanation: A lower ratio leads to higher strength and durability, but may make the mix difficult to work with and form.

3. For concrete exposed to a very aggressive environment the w/c should be lower than _________
a) 1
b) .5
c) .4
d) .8
View Answer

Answer: c
Explanation: Higher is the aggressiveness of the environment lower should be the w/c ratio. For concrete exposed to a very aggressive environment, the w/c should be lower than 0.40.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. What is the range of water in M10?
a) 34-36L
b) 29-32L
c) 26-30L
d) 21-27L
View Answer

Answer: a
Explanation: The range of water for M10 (1:3:6) is 34 to 36 liters with a weight of 226kg of cement.

5. What is the range of water in M15?
a) 34-36L
b) 29-32L
c) 26-30L
d) 21-27L
View Answer

Answer: b
Explanation: The range of water for M15 (1:2:4) is 29 to 32 liters with a weight of 313kg of cement.
Take Concrete Technology Mock Tests - Chapterwise!
Start the Test Now: Chapter 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10

6. What is the range of water in M20?
a) 34-36L
b) 29-32L
c) 26-30L
d) 21-27L
View Answer

Answer: c
Explanation: The range of water for M20 (1:1.5:3) is 26 to 30 liters with a weight of 404kg of cement.

7. What is the range of water in M25?
a) 34-36L
b) 29-32L
c) 26-30L
d) 21-27L
View Answer

Answer: d
Explanation: The range of water for M25 (1:1:2) is 21 to 27 liters with a weight of 563 kg of cement.
advertisement

8. What is the approximate quantity of water in M5?
a) 60L
b) 45L
c) 34L
d) 85L
View Answer

Answer: a
Explanation: The approximate quantity of water in grade M5 is nearly equal to 60 liters.

9. What is the approximate quantity of water in M7?
a) 60L
b) 45L
c) 34L
d) 85L
View Answer

Answer: b
Explanation: The approximate quantity of water in grade M7 is nearly equal to 45 liters.
advertisement

10. What is the approximate quantity of water in M10?
a) 60L
b) 45L
c) 34L
d) 85L
View Answer

Answer: c
Explanation: The approximate quantity of water in grade M10 is nearly equal to 34 liters.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Concrete Technology.

To practice all areas of Concrete Technology, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.