Chemical Process Calculation Questions and Answers – Mole and Molecular Weight-IV

«
»

This set of Chemical Process Calculation Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Mole and Molecular Weight-IV”.

1-10. A bucket contains 48 gms of NaOH, 56 gms of H2O and 184 gms of H2SO4. (Molecular weights of the components are 40, 18 and 98 respectively)
1. How many moles of NaOH are there in the bucket?
a) 1.0
b) 1.2
c) 1.4
d) 1.6
View Answer

Answer: b
Explanation: Number of moles = mass / molecular weight.
advertisement

2. How many moles of H2SO4 are there in the bucket?
a) 1.44
b) 1.88
c) 2.44
d) 2.88
View Answer

Answer: b
Explanation: Number of moles = mass / molecular weight.

3. How many moles of H2O are there in the bucket?
a) 3.1
b) 3.2
c) 3.3
d) 3.4
View Answer

Answer: a
Explanation: Number of moles = mass / molecular weight.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. What are the number moles of Oxygen present there in the bucket?
a) 14.82
b) 13.82
c) 12.82
d) 11.82
View Answer

Answer: d
Explanation: Moles of Oxygen = Moles of NaOH + Moles of H2O + 4(Moles of H2SO4).

5. How many moles of Hydrogen are there in the bucket?
a) 11.00
b) 11.16
c) 11.56
d) 11.98
View Answer

Answer: b
Explanation: Moles of H = Moles of NaOH + 2(Moles of H2O) + 2(Moles of H2SO4).
advertisement

6. What is the weight percentage of H2O?
a) 19.44
b) 14.42
c) 12.56
d) 10.28
View Answer

Answer: a
Explanation: Weight percentage = mass of the component / Total mass.

7. What is mole percentage of H2SO4?
a) 10.4
b) 20.4
c) 30.4
d) 40.4
View Answer

Answer: c
Explanation: Mole percentage = Moles of the component / Total moles.
advertisement

8. What is the weight percentage of NaOH?
a) 14.67
b) 15.67
c) 16.67
d) 17.67
View Answer

Answer: c
Explanation: Weight percentage = mass of the component / Total mass.

9. What is mole percentage of NaOH?
a) 20.4
b) 19.4
c) 18.4
d) 17.4
View Answer

Answer: b
Explanation: Mole percentage = Moles of the component / Total moles.
advertisement

10. What is the weight percentage of H2SO4 ?
a) 14.82
b) 25.69
c) 58.67
d) 63.88
View Answer

Answer: d
Explanation: Weight percentage = mass of the component / Total mass.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Chemical Process Calculation.
To practice all areas of Chemical Process Calculation, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.