Chemical Process Calculation Questions and Answers – Mole and Molecular Weight – VI

«
»

This set of Chemical Process Calculation Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Mole and Molecular Weight – VI”.

1-10. A cylinder contains 56 gms of N2, 128 gms of O2 and 64 gms of SO2. (Molecular weights of the components are 28, 64 and 64 respectively)
1. How many moles of N2 are there in the cylinder?
a) 1
b) 2
c) 4
d) 6
View Answer

Answer: b
Explanation: Number of moles = mass / molecular weight.

2. How many moles of O2 are there in the cylinder?
a) 1
b) 2
c) 4
d) 6
View Answer

Answer: b
Explanation: Number of moles = mass / molecular weight.

3. How many moles of SO2 are there in the cylinder?
a) 1
b) 2
c) 4
d) 6
View Answer

Answer: a
Explanation: Number of moles = mass / molecular weight.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. What are the number moles of Oxgen present there in the cylinder?
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4
View Answer

Answer: c
Explanation: Number of moles of O2 = 2+1 = 3.

5. How many moles of Sulfur are there in the cylinder?
a) 1
b) 2
c) 4
d) 6
View Answer

Answer: a
Explanation: Number of moles of Sulfur = No. of moles of SO2.

6. What is the mole fraction of N2?
a) 0.2
b) 0.4
c) 0.6
d) 0.8
View Answer

Answer: b
Explanation: Mole fraction = Moles of the component / Total moles.

7. What is the mole fraction of O2?
a) 0.2
b) 0.4
c) 0.6
d) 0.8
View Answer

Answer: b
Explanation: Mole fraction = Moles of the component / Total moles.
advertisement

8. What is the mole fraction of SO2?
a) 0.2
b) 0.4
c) 0.6
d) 0.8
View Answer

Answer: a
Explanation: Mole fraction = Moles of the component / Total moles.

9. What is weight percentage of N2?
a) 22.58
b) 25.86
c) 42.56
d) 54.87
View Answer

Answer: a
Explanation: Weight percentage = mass of the component / Total mass.
advertisement

10. What is weight percentage of O2?
a) 51.61
b) 61.71
c) 71.81
d) 81.91
View Answer

Answer: a
Explanation: Weight percentage = mass of the component / Total mass.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Chemical Process Calculation.
To practice all areas of Chemical Process Calculation, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.