Chemical Process Calculation Questions and Answers – Mole and Molecular Weight-II

«
»

This set of Chemical Process Calculation Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Mole and Molecular Weight-II”.

1-2. A vessel contains 4 lb of H2SO4.
1. How much pound mole of H2SO4 is there in the vessel?
a) 0.0408
b) 18.53
c) 0.0816
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: lb mole = mass in lb/molecular weight.
advertisement

2. How much gram mole of H2SO4 is there in the vessel?
a) 18.53
b) 0.0408
c) 18.53
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: lb mole = mass in lb/molecular weight.

3. How many pounds of NaOH are in 15 g mole of NaOH?
a) 1.32
b) 2.64
c) 3.96
d) 5.28
View Answer

Answer: a
Explanation: First convert 15 g mole of NaOH to grams of NaOH, and then use the conversion of 1 lb = 454g.

4. Mass of a compound per mole is _________
a) Mole
b) Molecular weight
c) Mole fraction
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Mass of a compound per mole is called Molecular weight.

advertisement

5. A pseudo molecular weight computed by dividing the mass in a mixture or solution by the number of moles in the mixture or solution is called
a) Molecular weight
b) Average molecular weight
c) Atomic weight
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: A pseudo molecular weight computed by dividing the mass in a mixture or solution by the number of moles in the mixture or solution is called average molecular weight.

6. The __________ of an element is the mass of an atom based on the scale that assigns a mass of exactly 12 to the carbon isotope 12C .
a) Molecular weight
b) Average molecular weight
c) Atomic weight
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: The atomic weight of an element is the mass of an atom based on the scale that assigns a mass of exactly 12 to the carbon isotope 12C.

7. The molecular weight of a compound is nothing more than the sum of the weights of atoms of which it is composed.
The above given statement is
a) Correct
b) Incorrect
c) The definition should be more proper
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: The molecular weight of a compound is nothing more than the sum of the weights of atoms of which it is composed.
advertisement

8. How many molecules are there in 4*10-3 lb moles of carbon?
a) 12.044 *1023
b) 12.044 *1026
c) 12.044 *1029
d) 12.044 *1022
View Answer

Answer: a
Explanation: 4*10-3 lb moles of C = 2 gm moles of C.

9. _____________ is the number of moles of a particular substance in a mixtures or solution divided by the total number of moles present in the mixture or solution.
a) Molecular weight
b) Average molecular weight
c) Atomic weight
d) Mole fraction
View Answer

Answer: d
Explanation: Mole fraction is the number of moles of a particular substance in a mixtures or solution divided by the total number of moles present in the mixture or solution.

10. __________ is mass of a particular substance divided by the total mass of all the substances present in the mixture or solution.
a) Molecular weight
b) Weight fraction
c) Atomic weight
d) Mole fraction
View Answer

Answer: b
Explanation: Weight fraction is mass of a particular substance divided by the total mass of all the substances present in the mixture or solution.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Chemical Process Calculation.
To practice all areas of Chemical Process Calculation, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn