Chemical Process Calculation Questions and Answers – Mole and Molecular Weight-V

«
»

This set of Chemical Process Calculation Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Mole and Molecular Weight-V”.

1. What is the percent by weight of C in CO2?
Molecular weight of C and Oxygen are 12 and 16 respectively?
a) 25
b) 50
c) 75
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Percentage by weight = mass of the component / Total mass.

2. How many moles of Hydrogen are there in 1 mole of (NH4)2HPO4?
a) 1
b) 4
c) 5
d) 9
View Answer

Answer: 9
Explanation: There are nine Hydrogen atoms in a single molecule.

3. Relative molecular masses can be calculated
a) By the relative atomic mass
b) By the relative mass of a covalent compound
c) if individual relative atomic masses are added
d) By adding relative compound masses
View Answer

Answer: c
Explanation: Relative molecular masses can be calculated if individual relative atomic masses are added.
advertisement
advertisement

4. What is the percentage by weight of Nitrogen in NH3?
a) 82.35
b) 83.40
c) 88.12
d) 94.56
View Answer

Answer: a
Explanation: Percentage by weight = mass of the component / Total mass.

5. Relative molecular mass of CO2 is _________
a) 22
b) 44
c) 66
d) 88
View Answer

Answer: b
Explanation: Relative molecular mass = Molecular mass of C + 2(Molecular mass of Oxygen).

6. How many gms of NaOH is there in 0.002 lb mole NaOH?
a) 32.36
b) 36.32
c) 24.28
d) 28.24
View Answer

Answer: b
Explanation: 1 lb mole of NaOH = 40 lb of NaOH = 40*454 gms of NaOH.

7. The quantity of matter present in an object is
a) Mass
b) Molecular weight
c) Mole
c) Molar mass
View Answer

Answer:a
Explanation:The quantity of matter present in an object is mass.
advertisement

8. The smallest particle of a substance that is capable of independent existence is _________
a) Atom
b) Molecule
c) Electron
d) Proton
View Answer

Answer: b
Explanation: The smallest particle of a substance that is capable of independent existence is molecule.

9. One mole of H2O equals
a) 22.4 litre at 1 atm and 250C
b) 6.02 x 1023 atoms of hydrogen and 6.02 x 1023 atoms of oxygen
c) 18 g
d) 1 gal
View Answer

Answer:c
Explanation: One mole of H2O = 18 gms.
advertisement

10. What is the percent by weight of P in the compound in P4S3?
a) 28.3
b) 56.4
c) 25.3
d) 58.3
View Answer

Answer: b
Explanation: Percentage by weight = mass of the component / Total mass.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Chemical Process Calculation.
To practice all areas of Chemical Process Calculation, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.