C Programming Questions and Answers – Address Arithmetic – 2

«
»

This set of C Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Address Arithmetic – 2”.

Pre-requisite for C Address Arithmetic MCQ set: Video Tutorial on C Pointers.

advertisement

1. What will be the output of the following C code?

  1.     #include <stdio.h>
  2.     void main()
  3.     {
  4.         char *s = "hello";
  5.         char *p = s * 3;
  6.         printf("%c\t%c", *p, s[1]);
  7.     }

a) h e
b) l e
c) Compile time error
d) l h
View Answer

Answer: c
Explanation: None.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

2. What will be the output of the following C code?

Take C Programming Mock Tests - Chapterwise!
Start the Test Now: Chapter 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
advertisement
  1.     #include <stdio.h>
  2.     void main()
  3.     {
  4.         char *s= "hello";
  5.         char *p = s + 2;
  6.         printf("%c\t%c", *p, s[1]);
  7.     }

a) l e
b) h e
c) l l
d) h l
View Answer

Answer: a
Explanation: None.
advertisement

3. What will be the output of the following C code?

  1.     #include <stdio.h>
  2.     int main()
  3.     {
  4.         void *p;
  5.         int a[4] = {1, 2, 3, 8};
  6.         p = &a[3];
  7.         int *ptr = &a[2];
  8.         int n = p - ptr;
  9.         printf("%d\n", n);
  10.     }

a) 1
b) Compile time error
c) Segmentation fault
d) 4
View Answer

Answer: b
Explanation: None.
advertisement

4. What will be the output of the following C code?

  1.     #include <stdio.h>
  2.     int main()
  3.     {
  4.         void *p;
  5.         int a[4] = {1, 2, 3, 4};
  6.         p = &a[3];
  7.         int *ptr = &a[2];
  8.         int n = (int*)p - ptr;
  9.         printf("%d\n", n);
  10.     }

a) 1
b) Compile time error
c) Segmentation fault
d) 4
View Answer

Answer: a
Explanation: None.

5. What will be the output of the following C code?

  1.     #include <stdio.h>
  2.     int main()
  3.     {
  4.         int a[4] = {1, 2, 3, 4};
  5.         int b[4] = {1, 2, 3, 4};
  6.         int n = &b[3] - &a[2];
  7.         printf("%d\n", n);
  8.     }

a) -3
b) 5
c) 4
d) Compile time error
View Answer

Answer: a
Explanation: None.

6. What will be the output of the following C code?

  1.     #include <stdio.h>
  2.     int main()
  3.     {
  4.         int a[4] = {1, 2, 3, 4};
  5.         int *p = &a[1];
  6.         int *ptr = &a[2];
  7.         ptr = ptr * 1;
  8.         printf("%d\n", *ptr);
  9.     }

a) 2
b) 1
c) Compile time error
d) Undefined behaviour
View Answer

Answer: c
Explanation: None.

7. What will be the output of the following C code?

  1.     #include <stdio.h>
  2.     int main()
  3.     {
  4.         int a[4] = {1, 2, 3, 4};
  5.         int *ptr  =  &a[2];
  6.         float n = 1;
  7.         ptr = ptr + n;
  8.         printf("%d\n", *ptr);
  9.     }

a) 4
b) 3
c) Compile time error
d) Undefined behaviour
View Answer

Answer: c
Explanation: None.

8. What will be the output of the following C code?

  1.     #include <stdio.h>
  2.     int main()
  3.     {
  4.         int a[4] = {1, 2, 3, 4};
  5.         void *p = &a[1];
  6.         void *ptr = &a[2];
  7.         int n = 1;
  8.         n = ptr - p;
  9.         printf("%d\n", n);
  10.     }

a) 1
b) 4
c) Compile time error
d) Depends on the compiler
View Answer

Answer: b
Explanation: None.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – C Programming Language.

To practice all areas of C language, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement

Leave a Comment

Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.