C Programming Questions and Answers – Arrays of Structures – 1

«
»

This set of C Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Arrays of Structures – 1”.

Pre-requisite for this C MCQ set: Advanced C Programming Video Tutorial.

advertisement

1. The correct syntax to access the member of the ith structure in the array of structures is?

Assuming: struct temp
    {
        int b;
    }s[50];

a) s.b.[i];
b) s.[i].b;
c) s.b[i];
d) s[i].b;
View Answer

Answer: d
Explanation: None.
advertisement
advertisement

2. Comment on the output of the following C code.

advertisement
  1.     #include <stdio.h>
  2.     struct temp
  3.     {
  4.         int a;
  5.         int b;
  6.         int c;
  7.     };
  8.     main()
  9.     {
  10.         struct temp p[] = {{1, 2, 3}, {4, 5, 6}, {7, 8, 9}};
  11.     }

a) No Compile time error, generates an array of structure of size 3
b) No Compile time error, generates an array of structure of size 9
c) Compile time error, illegal declaration of a multidimensional array
d) Compile time error, illegal assignment to members of structure
View Answer

Answer: a
Explanation: None.
advertisement

3. Which of the following uses structure?
a) Array of structures
b) Linked Lists
c) Binary Tree
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: None.

4. What is the correct syntax to declare a function foo() which receives an array of structure in function?
a) void foo(struct *var);
b) void foo(struct *var[]);
c) void foo(struct var);
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: None.
advertisement

5. What will be the output of the following C code? (Assuming size of int be 4)

  1.     #include <stdio.h>
  2.     struct temp
  3.     {
  4.         int a;
  5.         int b;
  6.         int c;
  7.     } p[] = {0};
  8.     main()
  9.     {
  10.         printf("%d", sizeof(p));
  11.     }

a) 4
b) 12
c) 16
d) Can’t be estimated due to ambiguous initialization of array
View Answer

Answer: b
Explanation: None.

6. What will be the output of the following C code?

  1.     #include <stdio.h>
  2.     struct student
  3.     {
  4.         char *name;
  5.     };
  6.     struct student s[2];
  7.     void main()
  8.     {
  9.         s[0].name = "alan";
  10.         s[1] = s[0];
  11.         printf("%s%s", s[0].name, s[1].name);
  12.         s[1].name = "turing";
  13.         printf("%s%s", s[0].name, s[1].name);
  14.     }

a) alan alan alan turing
b) alan alan turing turing
c) alan turing alan turing
d) run time error
View Answer

Answer: a
Explanation: None.

7. What will be the output of the following C code?

  1.     #include <stdio.h>
  2.     struct student
  3.     {
  4.         char *name;
  5.     };
  6.     struct student s[2], r[2];
  7.     void main()
  8.     {
  9.         s[0].name = "alan";
  10.         s[1] = s[0];
  11.         r = s;
  12.         printf("%s%s", r[0].name, r[1].name);
  13.     }

a) alan alan
b) Compile time error
c) Varies
d) Nothing
View Answer

Answer: b
Explanation: None.

8. What will be the output of the following C code?

  1.     #include <stdio.h>
  2.     struct student
  3.     {
  4.         char *name;
  5.     };
  6.     void main()
  7.     {
  8.         struct student s[2], r[2];
  9.         s[1] = s[0] = "alan";
  10.         printf("%s%s", s[0].name, s[1].name);
  11.     }

a) alan alan
b) Nothing
c) Compile time error
d) Varies
View Answer

Answer: c
Explanation: None.

9. What will be the output of the following C code?

  1.     #include <stdio.h>
  2.     struct student
  3.     {
  4.     };
  5.     void main()
  6.     {
  7.         struct student s[2];
  8.         printf("%d", sizeof(s));
  9.     }

a) 2
b) 4
c) 8
d) 0
View Answer

Answer: d
Explanation: None.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – C Programming Language.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement

Leave a Comment

Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter

Check his free tutorial videos on Advanced C Programming. Join his Sanfoundry-Classes telegram channel for all videos and queries on Programming, Data-Structures, Kernel, Personality development and Mentoring.