C Programming Questions and Answers – Functions Returning Non-integers – 1

«
»

This set of C Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Functions Returning Non-integers – 1”.

Pre-requisite for this C MCQ set: Advanced C Programming Video Tutorial.

advertisement

1. What is the return-type of the function sqrt()?
a) int
b) float
c) double
d) depends on the data type of the parameter
View Answer

Answer: c
Explanation: None.

2. Which of the following function declaration is illegal?
a)

advertisement
advertisement
   double func();
   int main(){}
   double func(){}

b)

advertisement
   double func(){};
   int main(){}

c)

advertisement
   int main()
   {
       double func();
   }
   double func(){//statements}

d) None of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: None.
advertisement

3. What will be the output of the following C code having void return-type function?

  1.     #include <stdio.h>
  2.     void foo()
  3.     {
  4.         return 1;
  5.     }
  6.     void main()
  7.     {
  8.         int x = 0;
  9.         x = foo();
  10.         printf("%d", x);
  11.     }

a) 1
b) 0
c) Runtime error
d) Compile time error
View Answer

Answer: d
Explanation: None.

4. What will be the data type returned for the following C function?

  1.     #include <stdio.h>
  2.     int func()
  3.     {
  4.         return (double)(char)5.0;
  5.     }

a) char
b) int
c) double
d) multiple type-casting in return is illegal
View Answer

Answer: b
Explanation: None.

5. What is the problem in the following C declarations?

   int func(int);
   double func(int);
   int func(float);

a) A function with same name cannot have different signatures
b) A function with same name cannot have different return types
c) A function with same name cannot have different number of parameters
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: None.

6. What will be the output of the following C code?

  1.     #include <stdio.h>
  2.     int m()
  3.     {
  4.         printf("hello");
  5.     }
  6.     void main()
  7.     {
  8.         int k = m();
  9.         printf("%d", k);
  10.     }

a) hello5
b) Error
c) Nothing
d) Junk value
View Answer

Answer: a
Explanation: None.

7. What will be the output of the following C code?

  1.     #include <stdio.h>
  2.     int *m()
  3.     {
  4.         int *p = 5;
  5.         return p;
  6.     }
  7.     void main()
  8.     {
  9.         int *k = m();
  10.         printf("%d", k);
  11.     }

a) 5
b) Junk value
c) 0
d) Error
View Answer

Answer: a
Explanation: None.

8. What will be the output of the following C code?

  1.     #include <stdio.h>
  2.     int *m();
  3.     void main()
  4.     {
  5.         int *k = m();
  6.         printf("hello ");
  7.         printf("%d", k[0]);
  8.     }
  9.     int *m()
  10.     {
  11.         int a[2] = {5, 8};
  12.         return a;
  13.     }

a) hello 5 8
b) hello 5
c) hello followed by garbage value
d) Compilation error
View Answer

Answer: c
Explanation: None.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – C Programming Language.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement

Leave a Comment

Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter

Check his free tutorial videos on Advanced C Programming. Join his Sanfoundry-Classes telegram channel for all videos and queries on Programming, Data-Structures, Kernel, Personality development and Mentoring.