C Programming Questions and Answers – Character Pointers and Functions – 1

«
»

This set of C Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Character Pointers and Functions – 1”.

Pre-requisite for C Character Pointers and Functions MCQ set: Video Tutorial on C Pointers.

advertisement

1. What will be the output of the following C code?

  1.     #include <stdio.h>
  2.     int main()
  3.     {
  4.         char *str = "hello, world\n";
  5.         char *strc = "good morning\n";
  6.         strcpy(strc, str);
  7.         printf("%s\n", strc);
  8.         return 0;
  9.     }

a) hello, world
b) Crash/segmentation fault
c) Undefined behaviour
d) Run time error
View Answer

Answer: b
Explanation: None.
advertisement
advertisement

2. What will be the output of the following C code?

advertisement
  1.     #include <stdio.h>
  2.     int main()
  3.     {
  4.         char *str = "hello world";
  5.         char strc[] = "good morning india\n";
  6.         strcpy(strc, str);
  7.         printf("%s\n", strc);
  8.         return 0;
  9.     }

a) hello world
b) hello worldg india
c) Compile time error
d) Undefined behaviour
View Answer

Answer: a
Explanation: None.
advertisement

3. What will be the output of the following C code?

  1.     #include <stdio.h>
  2.     int main()
  3.     {
  4.         char *str = "hello, world!!\n";
  5.         char strc[] = "good morning\n";
  6.         strcpy(strc, str);
  7.         printf("%s\n", strc);
  8.         return 0;
  9.     }

a) hello, world!!
b) Compile time error
c) Undefined behaviour
d) Segmenation fault
View Answer

Answer: c
Explanation: None.
advertisement

4. What will be the output of the following C code?

  1.     #include <stdio.h>
  2.     int main()
  3.     {
  4.         char *str = "hello, world\n";
  5.         str[5] = '.';
  6.         printf("%s\n", str);
  7.         return 0;
  8.     }

a) hello. world
b) hello, world
c) Compile error
d) Segmentation fault
View Answer

Answer: d
Explanation: None.

5. What will be the output of the following C code?

  1.     #include <stdio.h>
  2.     int main()
  3.     {
  4.         char str[] = "hello, world";
  5.         str[5] = '.';
  6.         printf("%s\n", str);
  7.         return 0;
  8.     }

a) hello. world
b) hello, world
c) Compile error
d) Segmentation fault
View Answer

Answer: a
Explanation: None.

6. What will be the output of the following C code?

  1.     #include <stdio.h>
  2.     int main()
  3.     {
  4.         char *str = "hello world";
  5.         char strary[] = "hello world";
  6.         printf("%d %d\n", sizeof(str), sizeof(strary));
  7.         return 0;
  8.     }

a) 11 11
b) 12 12
c) 4 12
d) 4 11
View Answer

Answer: c
Explanation: None.

7. What will be the output of the following C code?

  1.     #include <stdio.h>
  2.     int main()
  3.     {
  4.         char *str = "hello world";
  5.         char strary[] = "hello world";
  6.         printf("%d %d\n", strlen(str), strlen(strary));
  7.         return 0;
  8.     }

a) 11 11
b) 12 11
c) 11 12
d) x 11 where x can be any positive integer.
View Answer

Answer: a
Explanation: None.

8. What will be the output of the following C code?

  1.     #include <stdio.h>
  2.     void f(char *k)
  3.     {
  4.         k++;
  5.         k[2] = 'm';
  6.         printf("%c\n", *k);
  7.     }
  8.     void main()
  9.     {
  10.         char s[] = "hello";
  11.         f(s);
  12.     }

a) l
b) e
c) h
d) o
View Answer

Answer: b
Explanation: None.

9. What will be the output of the following C code?

  1.     #include <stdio.h>
  2.     void fun(char *k)
  3.     {
  4.         printf("%s", k);
  5.     }
  6.     void main()
  7.     {
  8.         char s[] = "hello";
  9.         fun(s);
  10.     }

a) hello
b) Run time error
c) Nothing
d) h
View Answer

Answer: a
Explanation: None.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – C Programming Language.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement

Leave a Comment

Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter

Check his free tutorial videos on Advanced C Programming. Join his Sanfoundry-Classes telegram channel for all videos and queries on Programming, Data-Structures, Kernel, Personality development and Mentoring.