C Programming Questions and Answers – Float Datatype – 1

«
»
This section on C interview questions and answers focuses on “Float Datatype”. One shall practice these interview questions to improve their C programming skills needed for various interviews (campus interviews, walkin interviews, company interviews), placements, entrance exams and other competitive exams. These questions can be attempted by anyone focusing on learning C Programming language. They can be a beginner, fresher, engineering graduate or an experienced IT professional. Our C Interview questions come with detailed explanation of the answers which helps in better understanding of C concepts.

Here is a listing of C interview questions on “Float Datatype” along with answers, explanations and/or solutions:

1. How many digits are present after the decimal in float value?
a) 1
b) 3
c) 6
d) 16
View Answer

Answer: c
Explanation: None.
advertisement

2. Which among the following is never possible as an output for a float?
a) 3.666666
b) 3.666
c) 3
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: None.

3. In a 32-bit compiler, which 2 types have the same size?
a) char and short
b) short and int
c) int and float
d) float and double
View Answer

Answer: c
Explanation: None.

4. What is the size of float in a 32-bit compiler?
a) 1
b) 2
c) 4
d) 8
View Answer

Answer: c
Explanation: None.
advertisement

5. Loss in precision occurs for typecasting from____________
a) char to short
b) float to double
c) long to float
d) float to int
View Answer

Answer: d
Explanation: None.

6. In the following C code, the union size is decided by?

  1.     union temp
  2.     {
  3.         char a;
  4.         int b;
  5.         float c;
  6.     };

a) char
b) int
c) float
d) both int and float
View Answer

Answer: d
Explanation: None.
advertisement

7. %f access specifier is used for ________
a) Strings
b) Integral types
c) Floating type
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: None.

8. Select the odd one out with respect to type?
a) char
b) int
c) long
d) float
View Answer

Answer: d
Explanation: None.
advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – C Programming Language.

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn