C Programming Questions and Answers – Pointers and Arrays – 2

«
»

This set of C Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Pointers and Arrays – 2”.

Pre-requisite for C Pointers and Arrays MCQ set: Video Tutorial on C Pointers.

advertisement

1. What will be the output of the following C code?

  1.     #include <stdio.h>
  2.     int main()
  3.     {
  4.         int ary[4] = {1, 2, 3, 4};
  5.         printf("%d\n", *ary);
  6.     }

a) 1
b) Compile time error
c) Some garbage value
d) Undefined variable
View Answer

Answer: a
Explanation: None.
advertisement
advertisement

2. What will be the output of the following C code?

advertisement
  1.     #include <stdio.h>
  2.     int main()
  3.     {
  4.         const int ary[4] = {1, 2, 3, 4};
  5.         int *p;
  6.         p = ary + 3;
  7.         *p = 5;
  8.         printf("%d\n", ary[3]);
  9.     }

a) 4
b) 5
c) Compile time error
d) 3
View Answer

Answer: b
Explanation: None.
advertisement

3. What are the different ways to initialize an array with all elements as zero?
a) int array[5] = {};
b) int array[5] = {0};
c)

   int a = 0,  b = 0,  c = 0;
   int array[5] = {a, b, c};

d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: None.
advertisement

4. What are the elements present in the array of the following C code?

int array[5] = {5};

a) 5, 5, 5, 5, 5
b) 5, 0, 0, 0, 0
c) 5, (garbage), (garbage), (garbage), (garbage)
d) (garbage), (garbage), (garbage), (garbage), 5
View Answer

Answer: b
Explanation: None.

5. Which of the following declaration is illegal?
a)

   int a = 0, b = 1, c = 2;
   int array[3] = {a, b, c};

b)

   int size = 3;
   int array[size];

c)

   int size = 3;
   int array[size] = {1, 2, 3};

d) All of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: None.

6. An array of similar data types which themselves are a collection of dissimilar data type are ___________
a) Linked Lists
b) Trees
c) Array of Structure
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: None.

7. Comment on an array of the void data type.
a) It can store any data-type
b) It only stores element of similar data type to first element
c) It acquires the data type with the highest precision in it
d) You cannot have an array of void data type
View Answer

Answer: d
Explanation: None.

8. What will be the output of the following C code?

  1.     #include <stdio.h>
  2.     int main()
  3.     {
  4.         int ary[4] = {1, 2, 3, 4};
  5.         int p[4];
  6.         p = ary;
  7.         printf("%d\n", p[1]);
  8.     }

a) 1
b) Compile time error
c) Undefined behaviour
d) 2
View Answer

Answer: b
Explanation: None.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – C Programming Language.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement

Leave a Comment

Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter

Check his free tutorial videos on Advanced C Programming. Join his Sanfoundry-Classes telegram channel for all videos and queries on Programming, Data-Structures, Kernel, Personality development and Mentoring.