C Programming Questions and Answers – Conditional Expressions – 1

«
»

This set of C Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Conditional Expressions – 1”.

Pre-requisite for this C MCQ set: Advanced C Programming Video Tutorial.

advertisement

1. What will be the output of the following C code?

  1.     #include <stdio.h>
  2.     int main()
  3.     {
  4.         int x = 2, y = 0;
  5.         int z = (y++) ? y == 1 && x : 0;
  6.         printf("%d\n", z);
  7.         return 0;
  8.     }

a) 0
b) 1
c) Undefined behaviour
d) Compile time error
View Answer

Answer: a
Explanation: None.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

2. What will be the output of the following C code?

advertisement
  1.     #include <stdio.h>
  2.     int main()
  3.     {
  4.         int x = 1;
  5.         int y =  x == 1 ? getchar(): 2;
  6.         printf("%d\n", y);
  7.     }

a) Compile time error
b) Whatever character getchar function returns
c) Ascii value of character getchar function returns
d) 2
View Answer

Answer: c
Explanation: None.
advertisement

3. What will be the output of the following C code?

  1.     #include <stdio.h>
  2.     int main()
  3.     {
  4.         int x = 1;
  5.         short int i = 2;
  6.         float f = 3;
  7.         if (sizeof((x == 2) ? f : i) == sizeof(float))
  8.             printf("float\n");
  9.         else if (sizeof((x == 2) ? f : i) == sizeof(short int))
  10.             printf("short int\n");
  11.     }

a) float
b) short int
c) Undefined behaviour
d) Compile time error
View Answer

Answer: a
Explanation: None.
advertisement

4. What will be the output of the following C code?

  1.     #include <stdio.h>
  2.     int main()
  3.     {
  4.         int a = 2;
  5.         int b = 0;
  6.         int y = (b == 0) ? a :(a > b) ? (b = 1): a;
  7.         printf("%d\n", y);
  8.     }

a) Compile time error
b) 1
c) 2
d) Undefined behaviour
View Answer

Answer: c
Explanation: None.

5. What will be the output of the following C code?

  1.     #include <stdio.h>
  2.     int main()
  3.     {
  4.         int y = 1, x = 0;
  5.         int l = (y++, x++) ? y : x;
  6.         printf("%d\n", l);
  7.     }

a) 1
b) 2
c) Compile time error
d) Undefined behaviour
View Answer

Answer: a
Explanation: None.

6. What will be the output of the following C code?

  1.     #include <stdio.h>
  2.     void main()
  3.     {
  4.         int k = 8;
  5.         int m = 7;
  6.         int z = k < m ? k++ : m++;
  7.         printf("%d", z);
  8.     }

a) 7
b) 8
c) Run time error
d) 15
View Answer

Answer: a
Explanation: None.

7. What will be the output of the following C code?

  1.     #include <stdio.h>
  2.     void main()
  3.     {
  4.         int k = 8;
  5.         int m = 7;
  6.         int z = k < m ? k = m : m++;
  7.         printf("%d", z);
  8.     }

a) Run time error
b) 7
c) 8
d) Depends on compiler
View Answer

Answer: b
Explanation: None.

8. What will be the output of the following C code?

  1.     #include <stdio.h>
  2.     void main()
  3.     {
  4.         1 < 2 ? return 1 : return 2;
  5.     }

a) returns 1
b) returns 2
c) Varies
d) Compile time error
View Answer

Answer: d
Explanation: None.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – C Programming Language.

To practice all areas of C language, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement

Leave a Comment

Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.