C Programming Questions and Answers – Basics of Structures – 1

«
»
This section on online C quiz focuses on “Basics of Structures”. One shall practice these online quizzes to improve their C programming skills needed for various interviews (campus interviews, walkin interviews, company interviews), placements, entrance exams and other competitive exams. These questions can be attempted by anyone focusing on learning C Programming language. They can be a beginner, fresher, engineering graduate or an experienced IT professional. Our C quiz comes with detailed explanation of the answers which helps in better understanding of C concepts.

Here is a listing of online C quiz on “Basics of Structures” along with answers, explanations and/or solutions:

1. Which of the following are themselves a collection of different data types?
a) string
b) structures
c) char
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: None.
advertisement

2. User-defined data type can be derived by___________
a) struct
b) enum
c) typedef
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: None.

3. Which operator connects the structure name to its member name?
a) –
b) <-
c) .
d) Both <- and .
View Answer

Answer: c
Explanation: None.
advertisement
advertisement

4. Which of the following cannot be a structure member?
a) Another structure
b) Function
c) Array
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: None.

5. Which of the following structure declaration will throw an error?
a)

advertisement
   struct temp{}s;
   main(){}

b)

advertisement
   struct temp{};
   struct temp s;
   main(){}

c)

advertisement
   struct temp s;
   struct temp{};
   main(){}

d) None of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: None.

6. What will be the output of the following C code?

  1.     #include <stdio.h>
  2.     struct student
  3.     {
  4.         int no;
  5.         char name[20];
  6.     }
  7.     void main()
  8.     {
  9.         struct student s;
  10.         s.no = 8;
  11.         printf("hello");
  12.     }

a) Compile time error
b) Nothing
c) hello
d) Varies
View Answer

Answer: a
Explanation: None.

7. What will be the output of the following C code?

  1.     #include <stdio.h>
  2.     struct student
  3.     {
  4.         int no = 5;
  5.         char name[20];
  6.     };
  7.     void main()
  8.     {
  9.         struct student s;
  10.         s.no = 8;
  11.         printf("hello");
  12.     }

a) Nothing
b) Compile time error
c) hello
d) Varies
View Answer

Answer: b
Explanation: None.

8. What will be the output of the following C code?

  1.     #include <stdio.h>
  2.     struct student
  3.     {
  4.         int no;
  5.         char name[20];
  6.     };
  7.     void main()
  8.     {
  9.         student s;
  10.         s.no = 8;
  11.         printf("hello");
  12.     }

a) Nothing
b) hello
c) Compile time error
d) Varies
View Answer

Answer: c
Explanation: None.

9. What will be the output of the following C code?

  1.     #include <stdio.h>
  2.     void main()
  3.     {
  4.         struct student
  5.         {
  6.             int no;
  7.             char name[20];
  8.         };
  9.         struct student s;
  10.         s.no = 8;
  11.         printf("%d", s.no);
  12.     }

a) Nothing
b) Compile time error
c) Junk
d) 8
View Answer

Answer: d
Explanation: None.

10. Can the following C code be compiled successfully?

  1.     #include <stdio.h>
  2.     struct p
  3.     {
  4.         int k;
  5.         char c;
  6.         float f;
  7.     };
  8.     int main()
  9.     {
  10.         struct p x = {.c = 97, .f = 3, .k = 1};
  11.         printf("%f\n", x.f);
  12.     }

a) Yes
b) No
c) Depends on the standard
d) Depends on the platform
View Answer

Answer: c
Explanation: None.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – C Programming Language.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement

Leave a Comment

Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter