C Programming Questions and Answers – Basics of Structures – 2

«
»

This set of C Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Basics of Structures – 2”.

Pre-requisite for C Structure MCQ set: C Video Tutorial on Structures.

advertisement

1. What will be the output of the following C code?

  1.     #include <stdio.h>
  2.     void main()
  3.     {
  4.         struct student
  5.         {
  6.             int no;
  7.             char name[20];
  8.         };
  9.         struct student s;
  10.         no = 8;
  11.         printf("%d", no);
  12.     }

a) Nothing
b) Compile time error
c) Junk
d) 8
View Answer

Answer: b
Explanation: None.
advertisement
advertisement

2. How many bytes in memory taken by the following C structure?

advertisement
  1.     #include <stdio.h>
  2.     struct test
  3.     {
  4.         int k;
  5.         char c;
  6.     };

a) Multiple of integer size
b) integer size+character size
c) Depends on the platform
d) Multiple of word size
View Answer

Answer: a
Explanation: None.
advertisement

3. What will be the output of the following C code?

  1.     #include <stdio.h>
  2.     struct
  3.     {
  4.         int k;
  5.         char c;
  6.     };
  7.     int main()
  8.     {
  9.         struct p;
  10.         p.k = 10;
  11.         printf("%d\n", p.k);
  12.     }

a) Compile time error
b) 10
c) Undefined behaviour
d) Segmentation fault
View Answer

Answer: a
Explanation: None.
advertisement

4. What will be the output of the following C code?

  1.     #include <stdio.h>
  2.     struct
  3.     {
  4.         int k;
  5.         char c;
  6.     } p;
  7.     int p = 10;
  8.     int main()
  9.     {
  10.         p.k = 10;
  11.         printf("%d %d\n", p.k, p);
  12.     }

a) Compile time error
b) 10 10
c) Depends on the standard
d) Depends on the compiler
View Answer

Answer: a
Explanation: None.

5. What will be the output of the following C code?

  1.     #include <stdio.h>
  2.     struct p
  3.     {
  4.         int k;
  5.         char c;
  6.     };
  7.     int p = 10;
  8.     int main()
  9.     {
  10.         struct p x;
  11.         x.k = 10;
  12.         printf("%d %d\n", x.k, p);
  13.     }

a) Compile time error
b) 10 10
c) Depends on the standard
d) Depends on the compiler
View Answer

Answer: b
Explanation: None.

6. What will be the output of the following C code?

  1.     #include <stdio.h>
  2.     struct p
  3.     {
  4.         int k;
  5.         char c;
  6.         float f;
  7.     };
  8.     int p = 10;
  9.     int main()
  10.     {
  11.         struct p x = {1, 97};
  12.         printf("%f %d\n", x.f, p);
  13.     }

a) Compile time error
b) 0.000000 10
c) Somegarbage value 10
d) 0 10
View Answer

Answer: b
Explanation: None.

7. What will be the output of the following C code according to C99 standard?

  1.     #include <stdio.h>
  2.     struct p
  3.     {
  4.         int k;
  5.         char c;
  6.         float f;
  7.     };
  8.     int main()
  9.     {
  10.         struct p x = {.c = 97, .f = 3, .k = 1};
  11.         printf("%f\n", x.f);
  12.     }

a) 3.000000
b) Compile time error
c) Undefined behaviour
d) 1.000000
View Answer

Answer: a
Explanation: None.

8. What will be the output of the following C code according to C99 standard?

  1.     #include <stdio.h>
  2.     struct p
  3.     {
  4.         int k;
  5.         char c;
  6.         float f;
  7.     };
  8.     int main()
  9.     {
  10.         struct p x = {.c = 97, .k = 1, 3};
  11.         printf("%f \n", x.f);
  12.     }

a) 3.000000
b) 0.000000
c) Compile time error
d) Undefined behaviour
View Answer

Answer: b
Explanation: None.

9. What will be the output of the following C code according to C99 standard?

  1.     #include <stdio.h>
  2.     struct p
  3.     {
  4.         int k;
  5.         char c;
  6.         float f;
  7.     };
  8.     int main()
  9.     {
  10.         struct p x = {.c = 97};
  11.         printf("%f\n", x.f);
  12.     }

a) 0.000000
b) Somegarbagevalue
c) Compile time error
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: None.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – C Programming Language.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement

Leave a Comment

Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter

Check his free tutorial videos on Advanced C Programming. Join his Sanfoundry-Classes telegram channel for all videos and queries on Programming, Data-Structures, Kernel, Personality development and Mentoring.