C Programming Questions and Answers – Relational & Logical Operators – 2

«
»
Sanfoundry’s 1000+ MCQs on C helps anyone preparing for placement in IBM and other companies. Anyone looking for IBM placement papers should practice these 1000+ questions continuously for 2-3 months, thereby ensuring a top position in placements.

Here is a listing of C interview questions on “Relational & Logical Operators” along with answers, explanations and/or solutions:

1. Are logical operator sequence points?
a) True
b) False
c) Depends on the compiler
d) Depends on the standard
View Answer

Answer: a
Explanation: None.
advertisement

2. Do logical operators in the C language are evaluated with the short circuit?
a) True
b) False
c) Depends on the compiler
d) Depends on the standard
View Answer

Answer: a
Explanation: None.

3. What is the result of logical or relational expression in C?
a) True or False
b) 0 or 1
c) 0 if an expression is false and any positive number if an expression is true
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: None.
advertisement
advertisement

4. What will be the final value of d in the following C code?

  1.     #include <stdio.h>
  2.     int main()
  3.     {
  4.         int a = 10, b = 5, c = 5;
  5.         int d;
  6.         d = b + c == a;
  7.         printf("%d", d);
  8.     }

a) Syntax error
b) 1
c) 5
d) 10
View Answer

Answer: b
Explanation: None.
advertisement

5. What will be the output of the following C code?

advertisement
  1.     #include <stdio.h>
  2.     int main()
  3.     {
  4.         int a = 10, b = 5, c = 3;
  5.         b != !a;
  6.         c = !!a;
  7.         printf("%d\t%d", b, c);
  8.     }

a) 5 1
b) 0 3
c) 5 3
d) 1 1
View Answer

Answer: a
Explanation: None.
advertisement

6. Which among the following is NOT a logical or relational operator?
a) !=
b) ==
c) ||
d) =
View Answer

Answer: d
Explanation: None.

7. What will be the output of the following C code?

  1.     #include <stdio.h>
  2.     int main()
  3.     {
  4.         int a = 10;
  5.         if (a == a--)
  6.             printf("TRUE 1\t");
  7.         a = 10;
  8.         if (a == --a)
  9.             printf("TRUE 2\t");
  10.     }

a) TRUE 1
b) TRUE 2
c) TRUE 1  TRUE 2
d) Compiler Dependent
View Answer

Answer: d
Explanation: This is a sequence point problem and hence the result will be implementation dependent.

8. Relational operators cannot be used on ____________
a) structure
b) long
c) strings
d) float
View Answer

Answer: a
Explanation: None.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – C Programming Language.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement

Leave a Comment

Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter