C Programming Questions and Answers – Increment and Decrement Operators – 1

«
»

This set of C Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Increment and Decrement Operators – 1”.

Pre-requisite for this C MCQ set: Advanced C Programming Video Tutorial.

advertisement

1. What is the difference between the following 2 codes?

  1.     #include <stdio.h> //Program 1
  2.     int main()
  3.     {
  4.         int d, a = 1, b = 2;
  5.         d =  a++ + ++b;
  6.         printf("%d %d %d", d, a, b);
  7.     }
  1.     #include <stdio.h> //Program 2
  2.     int main()
  3.     {
  4.         int d, a = 1, b = 2;
  5.         d =  a++ +++b;
  6.         printf("%d %d %d", d, a, b);
  7.     }

a) No difference as space doesn’t make any difference, values of a, b, d are same in both the case
b) Space does make a difference, values of a, b, d are different
c) Program 1 has syntax error, program 2 is not
d) Program 2 has syntax error, program 1 is not
View Answer

Answer: d
Explanation: None.
advertisement
advertisement
advertisement

2. What will be the output of the following C code?

  1.     #include <stdio.h>
  2.     int main()
  3.     {
  4.         int a = 1, b = 1, c;
  5.         c = a++ + b;
  6.         printf("%d, %d", a, b);
  7.     }

a) a = 1, b = 1
b) a = 2, b = 1
c) a = 1, b = 2
d) a = 2, b = 2
View Answer

Answer: b
Explanation: None.
advertisement

3. What will be the output of the following C code?

advertisement
  1.     #include <stdio.h>
  2.     int main()
  3.     {
  4.         int a = 1, b = 1, d = 1;
  5.         printf("%d, %d, %d", ++a + ++a+a++, a++ + ++b, ++d + d++ + a++);
  6.     }

a) 15, 4, 5
b) 9, 6, 9
c) 9, 3, 5
d) Undefined (Compiler Dependent)
View Answer

Answer: d
Explanation: None.

4. For which of the following, “PI++;” code will fail?
a) #define PI 3.14
b) char *PI = “A”;
c) float PI = 3.14;
d) none of the Mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: None.

5. What will be the output of the following C code?

  1.     #include <stdio.h>
  2.     int main()
  3.     {
  4.         int a = 10, b = 10;
  5.         if (a = 5)
  6.         b--;
  7.         printf("%d, %d", a, b--);
  8.     }

a) a = 10, b = 9
b) a = 10, b = 8
c) a = 5, b = 9
d) a = 5, b = 8
View Answer

Answer: c
Explanation: None.

6. What will be the output of the following C code?

  1.     #include <stdio.h>
  2.     int main()
  3.     {
  4.         int i = 0;
  5.         int j = i++ + i;
  6.         printf("%d\n", j);
  7.     }

a) 0
b) 1
c) 2
d) Compile time error
View Answer

Answer: b
Explanation: None.

7. What will be the output of the following C code?

  1.      #include <stdio.h>
  2.     int main()
  3.     {
  4.         int i = 2;
  5.         int j = ++i + i;
  6.         printf("%d\n", j);
  7.     }

a) 6
b) 5
c) 4
d) Compile time error
View Answer

Answer: a
Explanation: None.

8. What will be the output of the following C code?

  1.     #include <stdio.h>
  2.     int main()
  3.     {
  4.         int i = 2;
  5.         int i = i++ + i;
  6.         printf("%d\n", i);
  7.     }

a) = operator is not a sequence point
b) ++ operator may return value with or without side effects
c) it can be evaluated as (i++)+i or i+(++i)
d) = operator is a sequence point
View Answer

Answer: a
Explanation: None.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – C Programming Language.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement

Leave a Comment

Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter

Check his free tutorial videos on Advanced C Programming. Join his Sanfoundry-Classes telegram channel for all videos and queries on Programming, Data-Structures, Kernel, Personality development and Mentoring.