C Programming Questions and Answers – Typedefs – 2

«
»

This set of C Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Typedefs – 2”.

Pre-requisite for C Typedefs MCQ set: Video Tutorial on C Typedefs.

advertisement

1. Which is the correct syntax to use typedef for struct?
a)

    typedef struct temp
    {
        int a;
    }TEMP;

b)

advertisement
advertisement
    typedef struct
    {
        int a;
     }TEMP;

c)

advertisement
    struct temp
    {
        int a;
    };
    typedef struct temp TEMP;

d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: None.
advertisement

2. Which option should be selected to work the following C expression?

advertisement
string p = "HELLO";

a) typedef char [] string;
b) typedef char *string;
c) typedef char [] string; and typedef char *string;
d) Such expression cannot be generated in C
View Answer

Answer: b
Explanation: None.

3. Which of the given option is the correct method for initialization?

typedef char *string;

a) *string *p = “Hello”;
b) string p = “Hello”;
c) *string p = ‘A’;
d) Not more than one space should be given when using typedef
View Answer

Answer: b
Explanation: None.

4. Which of the following is false about typedef?
a) typedef follow scope rules
b) typedef defined substitutes can be redefined again. (Eg: typedef char a; typedef int a;)
c) You cannot typedef a typedef with other term
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: None.

5. Which of the following may create problem in the typedef program?
a) ;
b) printf/scanf
c) Arithmetic operators
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: None.

6. typedef int (*PFI)(char *, char *)creates ___________
a) type PFI, for pointer to function (of two char * arguments) returning int
b) error
c) type PFI, function (of two char * arguments) returning int
d) type PFI, for pointer
View Answer

Answer: a
Explanation: None.

7. What is typedef declaration?
a) Does not create a new type
b) It merely adds a new name for some existing type
c) Does not create a new type, It merely adds a new name for some existing type
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: None.

8. What will be the output of the following C code?

  1.     #include <stdio.h>
  2.     typedef struct student
  3.     {
  4.         char *a;
  5.     }stu;
  6.     void main()
  7.     {
  8.         stu s;
  9.         s.a = "hi";
  10.         printf("%s", s.a);
  11.     }s

a) Compile time error
b) Varies
c) hi
d) h
View Answer

Answer: a
Explanation: None.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – C Programming Language.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement

Leave a Comment

Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter

Check his free tutorial videos on Advanced C Programming. Join his Sanfoundry-Classes telegram channel for all videos and queries on Programming, Data-Structures, Kernel, Personality development and Mentoring.