C Programming Questions and Answers – Formatted Output – 2

«
»

This set of C Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Formatted Output – 2”.

Pre-requisite for this C MCQ set: Advanced C Programming Video Tutorial.

advertisement

1. What is the meaning of the following C statement?

 printf(“%10s”, state); 

a) 10 spaces before the string state is printed
b) Print empty spaces if the string state is less than 10 characters
c) Print the last 10 characters of the string
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: None.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

2. What are the Properties of the first argument of a printf() functions?
a) It is defined by a user
b) It keeps the record of the types of arguments that will follow
c) There may no be first argument
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: None.

3. What will be the output of the following C code?

advertisement
  1.     #include <stdio.h>
  2.     int main()
  3.     {
  4.         int i = 10, j = 2;
  5.         printf("%d\n", printf("%d %d ", i, j));
  6.     }

a) Compile time error
b) 10 2 4
c) 10 2 2
d) 10 2 5
View Answer

Answer: d
Explanation: None.
advertisement

4. What will be the output of the following C code?

  1.     #include <stdio.h>
  2.     int main()
  3.     {
  4.         int i = 10, j = 3;
  5.         printf("%d %d %d", i, j);
  6.     }

a) Compile time error
b) 10 3
c) 10 3 some garbage value
d) Undefined behaviour
View Answer

Answer: c
Explanation: None.
advertisement

5. What will be the output of the following C code?

  1.     #include <stdio.h>
  2.     int main()
  3.     {
  4.         int i = 10, j = 3, k = 3;
  5.         printf("%d %d ", i, j, k);
  6.     }

a) Compile time error
b) 10 3 3
c) 10 3
d) 10 3 somegarbage value
View Answer

Answer: c
Explanation: None.

6. What will be the output of the following C code?

  1.     #include <stdio.h>
  2.     int main()
  3.     {
  4.         char *s = "myworld";
  5.         int i = 9;
  6.         printf("%*s", i, s);
  7.     }

a) myworld
b) myworld(note: spaces to the left of myworld)
c) myworld (note:followed by two spaces after myworld)
d) Undefined
View Answer

Answer: b
Explanation: None.

7. What will be the output of the following C code?

  1.     #include <stdio.h>
  2.     int main(int argc, char **argv)
  3.     {
  4.         char *s = "myworld";
  5.         int i = 3;
  6.         printf("%10.*s", i, s);
  7.     }

a) myw(note:7 spaces before myw)
b) myworld(note:2 spaces before myworld)
c) myworld (note:2 spaces after myworld)
d) myw(note:6 spaces after myworld)
View Answer

Answer: a
Explanation: In the format represented by “%10.*s”, the width of the string will be 10 spaces which is aligned to the right, by default. Since we have asterisk (*) after the precision dot (.), the value of precision will be the value stored in the variable i. The value of i is 3, so this signifies max length of the string as 3 characters. So, the final formatted output will be a 10 character output with 3 characters “myw” printed with right alignment and the 1st 7 characters will be simply space characters.

8. What is the difference between %e and %g?
a) %e output formatting depends on the argument and %g always formats in the format [-]m.dddddd or [-]m.dddddE[+|-]xx where no.of ds are optional
b) %e always formats in the format [-]m.dddddd or [-]m.dddddE[+|-]xx where no.of ds are optional and output formatting depends on the argument
c) No differences
d) Depends on the standard
View Answer

Answer: b
Explanation: None.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – C Programming Language.

To practice all areas of C language, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement

Leave a Comment

Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.