C Programming Questions and Answers – Static Variables – 2

«
»

This set of C Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Static Variables – 2”.

Pre-requisite for this C MCQ set: Advanced C Programming Video Tutorial.

advertisement

1. What will be the output of the following C code if these two files namely test.c and test1.c are linked and run?

  1.       -------file test.c-------
  2.     #include <stdio.h>
  3.     #include ""test.h""
  4.     int main()
  5.     {
  6.         i = 10;
  7.         printf(""%d "", i);
  8.         foo();
  9.     }
  10.  
  11.     -----file test1.c------
  12.     #include <stdio.h>
  13.     #include ""test.h""
  14.     int foo()
  15.     {
  16.         printf(""%d\n"", i);
  17.     }
  18.  
  19.     -----file test.h-----
  20.     #include <stdio.h>
  21.     #include <stdlib.h>
  22.     static int i;

a) 10 0
b) 0 0
c) 10 10
d) Compilation Error
View Answer

Answer: a
Explanation: None.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

2. Functions have static qualifier for its declaration by default.
a) True
b) False
c) Depends on the compiler
d) Depends on the standard
View Answer

Answer: b
Explanation: None.
advertisement

3. Is initialisation mandatory for local static variables?
a) Yes
b) No
c) Depends on the compiler
d) Depends on the standard
View Answer

Answer: b
Explanation: None.

4. What will be the output of the following C code?

advertisement
  1.     #include <stdio.h>
  2.     int main()
  3.     {
  4.         foo();
  5.         foo();
  6.     }
  7.     void foo()
  8.     {
  9.         int i = 11;
  10.         printf("%d ", i);
  11.         static int j = 12;
  12.         j = j + 1;
  13.         printf("%d\n", j);
  14.     }

a) 11 12 11 12
b) 11 13 11 14
c) 11 12 11 13
d) Compile time error
View Answer

Answer: b
Explanation: None.
advertisement

5. Assignment statements assigning value to local static variables are executed only once.
a) True
b) False
c) Depends on the code
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: None.

6. What is the format identifier for “static a = 20.5;”?
a) %s
b) %d
c) %f
d) Illegal declaration due to absence of data type
View Answer

Answer: b
Explanation: None.

7. Which of the following is true for the static variable?
a) It can be called from another function
b) It exists even after the function ends
c) It can be modified in another function by sending it as a parameter
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: None.

8. What will be the output of the following C code?

  1.     #include <stdio.h>
  2.     void func();
  3.     int main()
  4.     {
  5.         static int b = 20;
  6.         func();
  7.     }
  8.     void func()
  9.     {
  10.         static int b;
  11.         printf("%d", b);
  12.     }

a) Output will be 0
b) Output will be 20
c) Output will be a garbage value
d) Compile time error due to redeclaration of static variable
View Answer

Answer: a
Explanation: None.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – C Programming Language.

To practice all areas of C language, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement

Leave a Comment

Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.