Heat Transfer Operations Questions and Answers – Double Pipe Heat Exchangers – Dirt Factor and Overall Heat Transfer Coefficients

«
»

This set of Heat Transfer Operations Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Double Pipe Heat Exchangers – Dirt Factor and Overall Heat Transfer Coefficients”.

1. Fouling factors increase the overall heat transfer conductance and hence decrease the overall heat transfer coefficient.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Fouling factors or dirt factors increase the overall heat transfer resistance and not the conductance which then decreases the overall heat transfer coefficient.
advertisement

2. Which one of the following cannot be determined by knowing fouling factors?
a) When to clean the equipment
b) When the equipment will stop to work
c) Its value is zero for a new heat exchanger
d) Its value is infinity for an old heat exchanger
View Answer

Answer: d
Explanation: Fouling factor for a new heat exchanger is zero but is never infinity for any equipment it must have some value even if the heat exchanger is old.

3. Which of the following methods can determine the fouling factor of a Heat Exchangers?
a) A dirty Heat Exchanger
b) A clean Heat Exchanger
c) A dirty and a clean Heat Exchanger
d) A dirty and a fully choked Heat Exchanger
View Answer

Answer: c
Explanation: To determine the fouling factor of a heat exchanger, we need to know the heat transfer coefficient of a clean HE and of a dirty HE. As according to the following formula:
\(\frac{1}{U_D} = \frac{1}{U_C} + R_D\)

4. How many types of readily identifiable Fouling exist?
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4
View Answer

Answer: d
Explanation: Fouling can be classified to four readily identifiable types which are: Chemical, Biological, Deposition and Corrosion fouling.

5. Which one of the following is not a collective class of fouling?
a) Biological fouling
b) Deposition Fouling
c) Chemical Fouling
d) Iron fouling
View Answer

Answer: d
Explanation: Fouling can be classified to four readily identifiable types which are: Chemical, Biological, Deposition and Corrosion fouling. In the given options, Iron fouling is not a collective class as it belongs to Corrosion fouling.

6. For the calculation of Dirty Overall Heat transfer coefficient UD, for given fouling factor Rf and Dirt Factor Rd, which one of the following expressions do we use?
a) \(\frac{1}{U_D} = \frac{1}{U_C} + R_D\)
b) \(\frac{1}{U_D} = \frac{1}{U_C} + \frac{1}{R_D}\)
c) UD = UC + RD
d) UD = \(U_C+\frac{1}{R_D}\)
View Answer

Answer: b
Explanation: When a heat exchanger is used with a fouling liquid, it leaves traces/deposits on the surface of the separating wall which reduces the overall heat transfer coefficient of the HE. This extra factor which reduces it is specified as the dirt factor (RD) or the fouling factor (Rf), which is represented as \(\frac{1}{U_D} = \frac{1}{U_C} + R_D\).
advertisement

7. Deposition fouling can be avoided or controlled by monitoring the flow velocity of the fluid so that sediments don’t settle out.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Deposition fouling is the phenomenon when particles contained within the fluid settle on the surface of the heat exchanger when the velocity of the fluid falls below a critical value. This is within the control of the heat exchanger designer as we can manage the flow velocity to monitor deposits.

8. The phenomenon of scaling on the surface of a Heat Exchanger due to the hardness of water where salts get deposited on the surface is an example of ____ fouling.
a) Chemical
b) Deposition
c) Biology
d) Corrosion
View Answer

Answer: a
Explanation: The phenomenon explained above belongs to the class of chemical fouling as scaling due to hardness of water occurs as a result of decreased solubility of the salts due to increased temperature in the heat exchanger.

9. Algal deposits on the tube surfaces of the heat exchanger belong to which class of fouling?
a) Chemical
b) Deposition
c) Biology
d) Corrosion
View Answer

Answer: c
Explanation: The phenomenon explained above belongs to the class of biological fouling as algae are living organisms that thrive in waters with high BOD and get deposited due to increased temperature in the heat exchanger resulting in decreased BOD.

10. Which one of the following fouling phenomenon is under the control of the operator?
a) Chemical
b) Deposition
c) Biology
d) Corrosion
View Answer

Answer: b
Explanation: Deposition fouling is the phenomenon when particles contained within the fluid settle on the surface of the heat exchanger when the velocity of the fluid falls below a critical value. This is within the control of the heat exchanger operator as we can manage the flow velocity to monitor deposits.

11. Nickel alloy based Heat exchangers are used to avoid _____ fouling.
a) Chemical
b) Deposition
c) Biology
d) Corrosion
View Answer

Answer: d
Explanation: Corrosion fouling is the phenomenon which occurs when a particular fluid acts corrosively on the surface of the heat exchanger causing it to form a layer of non-conducting material on the equipment. Hence using alloys helps us to reduce this fouling.

12. Which one of the following fouling deposits on a heat exchanger cannot be removed by using wire brushes or high speed water jets?
a) Chemical
b) Deposition
c) Biology
d) Corrosion
View Answer

Answer: d
Explanation: Corrosion fouling is the phenomenon which occurs when a particular fluid acts corrosively on the surface of the heat exchanger causing it to form a layer of non-conducting material on the equipment. This fouling being a permanent damage to the tube surface, using wire brushes does not help us remove it.
advertisement

13. Which of the following statements are not true about fouling in a Heat Exchanger?
a) It decreases the heat transfer coefficient in both sides
b) Temperature of the hot fluid remains hot and the cold fluid remains cold
c) Pressure drop decreases
d) Efficiency decreases
View Answer

Answer: c
Explanation: When a heat exchanger faces fouling, its heat transfer coefficient decreases, pressure drop increases due to scaling, efficiency decreases and net heat transferred too decreases.

14. Correctly select the plot of heat transfer coefficient vs the time of use of the equipment.
a) heat-transfer-operations-questions-answers-dirt-factor-overall-heat-transfer-coefficients-q14a
b) heat-transfer-operations-questions-answers-dirt-factor-overall-heat-transfer-coefficients-q14b
c) heat-transfer-operations-questions-answers-dirt-factor-overall-heat-transfer-coefficients-q14c
d) heat-transfer-operations-questions-answers-dirt-factor-overall-heat-transfer-coefficients-q14d
View Answer

Answer: c
Explanation: When a heat exchanger faces fouling, its heat transfer coefficient decreases, but the decrease is not linear. It is somewhat similar to the plot of critical thickness of insulation. Along with the coefficients, the net pressure drop increases due to scaling, efficiency decreases and net heat transferred too decreases.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Heat Transfer Operations.

To practice all areas of Heat Transfer Operations, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn